12 DIVOVA: Drže 86% kontejnera, imaju rekordnu zaradu i kraljevi su snabdevanja

Italijanski FEDESPEDI objavio je veliku analizu finansijskog poslovanja vodećih kompanija u svetu pomorstva, kojim je obuhvaćena 2021, kao i prvo tromesečje 2022. godine.

Ova analiza stavlja naglasak na to kako je pandemija snažno pogodila svetsku ekonomiju 2020, da bi se sa pojavom novih talasa korona virusa celokupna kriza reflektovala – istina u nešto blažem obliku – na 2021. godinu koju su obeležili delimično otvaranje i povratak dela proizvodnih i trgovinskih kapaciteta iz prethodnog perioda.

Apsolutno svi, kako navodi FEDESPEDI, polagali su nadu da će 2022. biti rekordna, ali je onda kočnica ponovo pritisnuta – eskalacijom ukrajinsko-ruske krize, koja se „kuvala“ godinama.

Usprkos svim problemima koji su se provlačili kroz 2021. i činjenici da se veliki deo svetske ekonomske krize nije vratio na staro – ne u proizvodnom već u finansijskom smislu, promet kontejnera cvetao je kao da nikakva kriza ne postoji. Tako je ovaj sektor transporta porastao za 6,6% u odnosu na godinu ranije. U 2021, na globalnom nivou, rukovano je sa ukupno 184 miliona TEU. No, iako rekordna po broju prevezenih kontejnera, izgleda da prošla godina neće još dugo ostati rekordna po zaradi: premda je pomorskim putevima u prvom kvartalu 2022. plovilo 2,4% manje kontejnera, dobit je veća u odnosu na uporedni lanjski period, prenosi pomorac.hr. 

Divovi kontejnerskog transporta

FEDESPEDI se specijalno fokusirao na analizu brojki najvećih kompanija u kontejnerskom transportu, a to su: CMA-CGM, Cosco i OOCL, Evergreen, Hapag-Lloyd, Hyundai MM, Maersk, Wan Hai, Yang-Ming, ZIM i ONE. U analizu za stvaranje šire ekonomske slike ovih mega-kompanija uzeti su u obzir: uloženi kapital, platni promet, dobit, likvidnost, dugovanja, poreski troškovi i nivo zaduženosti-

Od prvog dana 2021, do poslednjeg dana marta 2022, ovi divovi su: 

• Povećali prevozni kapacitet kontejnera za više od 600.000 TEU;
• Imali flotu od 2.880 brodova, odnosno 46% svetskog kapaciteta prevoza kontejnera, koji se penje na čak 56% ako mu pridodamo kontejnersku flotu MSC-a;
• Imali ukupno 17 miliona TEU, odnosno 69% svetskog broja kontejnera; ako navedenim kompanijama dodamo i MSC, brojka se penje na 86% svih kontejnera na svetu:
• Ostvarili to da tri glavne grupacije kontrolišu 51,6% brodova i 82,5% svetskog snabdevanja robom koja se transportuje kontejnerima;
• Povećali vozarine prateći globalne ekonomske prilike i tako pribavili veću dobit nego u godinama koje su za nama;
• Osigurali stabilnost upravljanja, jer je operativna profitabilnost na takvom nivou, da može bez problema pratiti finansijske obaveze ovih mega-kompanija.

Pametne strategije

Sve ovo se, naravno, nije dogodilo slučajno – to je rezultat veoma pametne strategije koju su giganti sprovodili, a koja je uključivala reorganizaciju kompanija, izmenu poslovnih modela i duboku analizu čitavog sistema logistike, kako ih neke iznenadne okolnosti ne bi ugrozile, piše pomorac.hr.

Takođe, ono što je važno za naredni period jeste da je u planovima kontejnerskih giganata veliki akcenat stavljen na prelaz na zelenu ili barem „zeleniju“ enegiju. Osim toga, ogromna dobit ostvarena proteklih godina ulaže se u tehnološki napredak, ali i u neke nove oblike poslovanja, kako ih neka eventualna nova kriza ne bi ugrozila, dodaje se.

Kompletnu analizu (na italijanskom jeziku) možete preuzeti na fedespedi.it/analisi-economico-finanziarie/