Blizanac broda Ever Given već mesec dana nasukan u Kaliforniji

Veliki kontejnerski brod Ever Forward kompanije Evergreen zaglavljen je u zalivu Česapik, u Kaliforniji od 13. marta. Izvlačenje ovog masivnog teretnog broda sada organizuje Američka obalska straža (USCG) i to nakon već dva neuspešna pokušaja, prenosi Revija HAK.

Blizanac broda koji je blokirao Suecki kanal 2021, nasukao se u plitkim vodama u zalivu Česapik, zaglavivši se u blatnjavom dnu zaliva dok je putovao iz luke Baltimor u Norfolk u Virdžiniji. Za razliku od Ever Givena, koji je ugrozio međunarodni lanac snabdevanja i privukao pažnju međunarodnih medija, teretni brod u zalivu ne ometa plovidbu, a brodski kanal otvoren je za jednosmerni saobraćaj.

Zvaničnici su se u početku nadali da će uspeti da oslobode teretni brod uz pomoć tegljača i vučnih barži, bez uklanjanja gotovo 5.000 kontejnera sa suvom robom, ali to se pokazalo nemogućim.

Sada je plan ukloniti kontejnere sa obe strane broda u blizini Pasadene u Merilendu, pre nego što budu postavljeni na barže i prevezeni do morskog terminala Seagirt u Baltimoru. Nakon što se brod oslobodi sa plitkog dna zaliva, Obalska straža je procenila da će verovatno biti „odvučen“ u Baltimor, kako bi proverila njegovu sposobnost za plovidbu pre nego što mu se izda dozvola da ponovo plovi.

Foto: Pixabay.com, ilustracija