BREXIT: Saradnja brodarskih industrija EU i Velike Britanije imperativ

Iako je Brexit već stupio na snagu, EU brodovlasnici žele da nastave trgovačku razmenu s Velikom Britanijom. Iz evropskog udruženja brodovlasnika (European Community of Shipowners’ Association – ECSA) insistiraju kako će i za EU i Veliku Britaniju biti korisnije ukoliko ostanu integrirani u jedan centar brodarske industrije, kao i do sada.

U toku rasprava o budućim odnosima EU i Velike Britanije, jedno od centralnih pitanja je i budući odnos logističkih i trgovačkih odnosa dve strane, pri čemu je imperativ zadržati fluidnost trgovine.

Brodarske kompanije udružuju snage kako bi novonastale uslove poslovanja što lakše prebrodile. Pristup tržištu i uslugama pomorskog saobraćaja za obe strane je vitalno pitanje, naročito u offshore sektoru i trgovini.

– Evropski brodovlasnici veruju da dosadašnja povezanost kompanija s obe strane Kanala treba da bude očuvana, kako bi ekonomije EU i Velike Britanije i dalje dobro funkcionisale. Neophodno je da zadržimo nivo i fluidnost trgovine, dostupnost tržišta i kretanja članova posada i putnika, u svetlu novih odnosa između EU i Velike Britanije – izjavio je Martin Dorsman, glavni sekretar ECSA-e.

Stoga Udruženje poziva EU i Veliku Britaniju da nastave sa dosadašnjom saradnjom, naglašavajući važnost uključivanja pomorske industrije u nadolazećim pregovorima oko trgovine.

Izvor: pomorac.net