Brodari na novim mukama: nedostatak tankera sve veći

Dugogodišnja upozorenja industrije naftnih tankera da se gradi premalo brodova sada se pokazuju kao stvarnost u vreme kada su napadi Huta na trgovačke brodove izazvali široko rasprostranjene diverzije u globalnoj trgovini naftom, piše SEEbiz, pozivajući se na navode evropskih medija.

Planirano je da se samo dva nova supertankera pridruže floti 2024. godine – što je najmanje povećanje flote u skoro četiri decenije i oko 90% ispod godišnjeg proseka za ovaj milenijum. Nakon što su vlasnici brodova sve više počeli da izbegavaju južno Crveno more, nedostatak novih kapaciteta počinje da se još intenzivnije oseća – cene su porasle, a vreme putovanja se povećava.

Vozarine su prošle godine bile pod kontrolom, zbog dogovora OPEK-a i njegovih saveznika o nafti. Istovremeno, šira energetska tranzicija će postepeno izbaciti fosilna goriva – umanjujući dugoročne izglede industrije. Ali, povećano izbegavanje južnog Crvenog mora produžava vreme trgovanja, koje je već opterećeno sukobom u Ukrajini.

– Uticaj preusmeravanja se može videti svakog dana u pomorskom saobraćaju uopšte, a rekao bih posebno u transportu sirove nafte i naftnih proizvoda tankerima – rekao je Aleksandar Saveris, glavni izvršni direktor Euronav NV.

Vojne intervencije u Crvenom moru nisu zaustavile napade Huta i dovele su do toga da se mnogi vlasnici najvećih svetskih tankera klone tog područja.

– Situacija je napeta na tržištu tankera, posebno za tankere za sirovu naftu. Biće još teže u budućnosti – smara Enriko Palja, šef istraživanja u kompaniji za pomorske usluge Banchero Costa.

Manjak tankera javlja se, jer učinkovitost globalne flote pada. Uz mnoge brodove koji sada plove oko južne Afrike umesto kroz Crveno more i Suecki kanal, sve veća „flota u senci“ znači da je dobar deo plovila dostupan samo određenim kupcima.

Šta brodari mogu da očekuju? 

Brodarski sektor poznat je kao izuzetno volatilan. U 2020, kada su trgovci na moru „skrivali“ naftu na bilo kojem plovilu koje su mogli pronaći, prosečna zarada porasla je na oko 100.000 dolara dnevno, pre nego što su usledila smanjenja proizvodnje OPEK-a i saveznika i dovela do višegodišnjeg pada.

Međutim, sada je situacija krenula u drugom pravcu.

– Stope iskorišćenosti brodova, odnosno mera koliko dobro se flota tankera koristi u bilo kom trenutku,  porasle su za čak 5% otkako su brodovi počeli da izbegavaju plovni put kroz Suec. Situacija u Crvenom moru menja osnove tržišta i ide u korist brodskih operatera – kaže Fotios Katsulas, vodeći analitičar tankerskog sektora u S&P Global Commoditi Insights.

Knjige narudžbi za tankerske brodove su izuzetno niske. Nakon što će se dva supertankera pridružiti floti ove godine, i 2025. će ih biti samo pet, prema podacima kompanije Banchero Costa. Ovo je veliki pad u poređenju sa 42 broda isporučena 2022.

Iako je nedavno došlo do porasta narudžbi, potrebne su godine da brodovi stignu, a brodogradilišta su trenutno puna kontejnerskih brodova naručenih tokom pandemije, kao i zahteva za brodove na LNG pogon.

Foto: Pixabay.com/angad305, ilustracija