„Cosco“ planira redovnu liniju preko Arktika do Evrope

Najveća kineska brodarska kompanija „Cosco“ namerava da uvede redovnu liniju preko Arktičkog okeana prema Evropi i time da iskoristi nove transportne mogućnosti koje je otvorilo globalno zagrevanje.

– Nameravamo u budućnosti da otvorimo redovnu liniju i o tome raspravljamo – kazala je portparolka  „Cosco Container Linesa“ u ponedeljak, ne precizirajući kada bi se to trebalo dogoditi.

Njena izjava nadovezala se na izveštaj zvanične novinske agencije Xinhue od ponedeljka u kome su kineski stručnjaci nazvali tu liniju „zlatnim plovnim putem“ za trgovinu. „Cosco“ je objavio saopštenje u kome navodi da će „nastaviti da radi na normalizaciji poslovanja u arktičkom severoistočnom prolazu“.

– Globalno zagrevanje i ubrzano topljenje leda na Arktiku omogućili su letnja putovanja kroz severoistočni i severozapadi prolaz u Arktiku a komercijalni razvoj i pitanja zaštite prirode konstantno privlače pažnju međunarodnog društva – poručuju iz „Cosca“.

Trgovački brod kineskog državnog industrijskog giganta samo je u dva navrata prošao kroz „Severoistočni prolaz“, i to 2013. i ovog meseca, saopštili su  državni mediji. Prema pisanju agencije Xinhua, ovog  meseca je brod Yong Sheng okončao 55-dnevno putovanje od Kine do Evrope tom rutom.

Evropska unija najveći je trgovinski partner Kine a put preko Arktika smanjiće vreme isporuke za čak devet dana u odnosu na rutu preko Indijskog okeana, isticali su svojevremeno kineski mediji. Kina ne graniči s Arktikom i nema teritorijalne pretenzije prema toj teritoriji ali se pre dve godine pridružila Arktičkom veću kao posmatrač. Prema tumačenju drugih posmatrača, Peking je prepoznao potencijal tog područja za naučna istraživanja kao i njegovo strateško značenje, prenosi seebiz.eu.