COSCO Sarajevo – Najveći kineski brodar ima velike planove za BiH

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping, vlasnici grčke „Luke Pirej“ i vlasnici treće svetske kontejnerske flote otvorila je kancelariju u Sarajevu. Na taj način se BiH etablira kao značajna tačka na morskom Putu svile te povezuje sa kineskim lukama u Istočnom kineskom moru i gradovima kao što su Šangaj, Ningbo, Ksingan, Ćingdao, itd.

Između ostalog, COSCO želi da uvrsti „Luku Ploče“ u svoje poslovne planove i namerava da uspostavi redovne brodske veze kojima će ona postati odredište za uvoz i izvoz roba od 2019. godine, potvrdio je Vladimir Lekić, direktor regionalnog predstavništva ove kompanije.

– BiH je za nas zanimljiva jer postoji mogućnost korišćenja različitih ulaznih luka za tržište, na tom planu mi trenutno nudimo servis preko „Luke Rijeka“, a u nekom narednom periodu govorićemo o uvođenju servisa u „Luku Ploče“, koja je jako značajna – kazao je Lekić.

Meliha Mujezinović iz predstavništva COSCO Shipping Dragon Maritime za BiH je izjavila da predstavništvo u Sarajevu donosi direktno prisustvo kineskog brodara na tržištu BiH i lokalnu podršku klijentima kroz direktnu i efikasnu komunikaciju.

– Kompanija će omogućiti podršku pri generisanju dodate vrednosti i usluge, maksimalnu efikasnost pri radu, stratešku okrenutost prema BiH špediterima – rekla je Mujezinović.

COSCO Shipping Lines je državna kineska firma sa sedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći cargo brodski transport kao i vezane servise. Prema podacima od jula ove godine, ukupna flota broji 1.118 plovila sa ukupnim kapacitetom od 91,77 miliona tona nosivosti tereta (DWT), kapaciteta 2.21 miliona TEU-a (Twenty-foot equivalent unit, jedan TEU iznosi otprilike šest metara dužine) što je čini trećom flotom na svetu po veličini.

Pre kancelarije u Sarajevu, kompanija je u Jugoistočnoj Evropi otvorila predstavništva u Kopru, Rijeci i Beogradu.