COSCO SHIPPING: Beograd bi mogao da bude regionalni čvor za distribuciju robe

Visoka delegacija kompanije COSCO SHIPPING, predvođena predsednikom te grupacije gospodinom Šu Lirongom (Xu Lirong), posetila je sredinom oktobra našu zemlju. Tom prilikom sastali su se sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Predstavnici najveće kineske brodarske kompanije, vlasnici grčke Luke Pirej i vlasnici treće svetske kontejnerske flote, ukazali su premijerki na zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, kao i na veliki potencijal za rast. Cilj kompanije je da se više uključi u projekte u našoj zemilji, a osim povećanja frekventnosti direktne linije Pirej-Beograd, zainteresovani su i za razvoj multimodalnih terminala i železničke infrastrukture.

Inače, prvi redovni servis iz Luke Pirej do Dobanovaca pokrenut je u maju 2017. godine.

Erich Cossutta
Erik Košuta

Predsednik Dragon Maritime Group, generalnog zastupnika kompanije COSCO SHIPPING u Jugoistočnoj Evropi, Erik Košuta (Erich Cossutta) kaže za PlutonLogistics da je taj svetski brodar zainteresovan za saradnju sa železnicom, koja im je od vitalnog značaja.

– COSCO je poslednjih godina postao pravi multermodalni operater i veliki deo svojih poslova obavljamo železnicom. Naša ekspanzija se bazira na razvoju multimodalnog transporta – rekao je Košuta.

Vladimir Lekić, direktor Dragon Martitime SEE Beograd, je dodao da su menadžmentu COSCO SHIPPING grupacije prezentovali rezultate u Srbiji.

– Centrala je izuzetno zadovoljna, a od tržišta Srbije se mnogo očekuje u narednom periodu. Pratimo sve kineske investicije u Srbiji, kako infrastrukturne projekte, privatizaciju, tako i dolazak novih kineskih fabrika. U protekloj godini smo ostvarili tržišni rast od preko 65%.

Erik Košuta, Vladimir Lekić i Šu Lirong

On naglašava da su vodećim ljudima COSCO grupe ukazali na to da bi Beograd mogao biti regionalni centar za distribuciju robe u celom regionu.

Planiramo da povećamo frekventnost vozova. Počeli smo sa jednim vozom nedeljno, sad imamo tri, a cilj nam je da u narednom periodu imamo jedan voz dnevno. Sa ovakvom trendom rasta i velikim učešćem COSCO-a na tržištu, očekujemo da će se to brzo realizovati.

Govoreći o COSCO projektima u ovom delu Evrope, Erik Košuta kaže da su usmereni na razvoj fider servisa na Jadranu, kao i na pokretanje fider servisa u Luci Ploče.

– Akvizicija Luke Pirej je uspešno kompletirana. Osim kontejnerskog terminala, COSCO je akvizirao i 67% akcija Lučke uprave Pirej. U prvoj fazi uspostavljene su železničke konekcije Luke Pirej sa Češkom, Austrijom i Mađarskom, a projekat se zaokružuje sa Srbijom, Makedonijom i Bugarskom. Time je povezivanje tržišta Jugoistočne Evrope i Dalekog istoka završeno – napominje Košuta i dodaje da postoji još prostora za napredovanje i rast.

On naglašava da su izuzetno zadovoljni radom Vlade Srbije koja je shvatila težinu projekta povezivanja Dalekog istoka i Srbije preko Grčke. Podržavaju i veliki fokus na koridore, železnicu Beograd-Budimpešta, kao i unapređenje konekcije između Makedonije i Beograda.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.