I Uprava Panamskog kanala najavila poskupljenja

Dok se brodarske kompanije uveliko hvale rekordnim zaradama i drugi sektori pomorske industrije rado bi se „osladili“ svojim delom kolača. Nakon što je Uprava Sueckog kanala čak dva puta u jednom mesecu povećala naknade (ili smanjila popuste – što na kraju dođe na isto) te najavila nova poskupljenja u maju, i Uprava Panamskog kanala sledi ovaj trend.

Kako prenosi pomorac.hr, Uprava Panamskog kanala (PCA) predložila je u petak sveobuhvatno restrukturianje sistema naplate naknada za tranzit kanalom. Time bi se, ukratko, naknade za tranzit u proseku uvećale za 8%.

Kako navode iz PCA, predloženim izmenama uvode se naknade koje “odražavaju vrednost koju kanal pruža svojim korisnicima”, a biće strukturirane tako da se “njihova relativna vrednost održava tokom vremena”.

Restrukturiranjem bi se struktura naknada pojednostavila, a broj tarifa smanjio sa sadašnjih 430 na manje od 60. Tarife će postati fiksne, a baziraće se na vrsti, veličini i kapacitetu plovila. Brodovi će takođe plaćati različite iznose naknada u zavisnosti od toga kojim prevodnicama plove.

Na primer, brod za prevoz LPG-a koji transportuje 46.000 tona propana kroz proširene prevodnice od 2025. plaćaće 5,20 dolara više po toni, što je otprilike 0,9% konačne tržišne cene. Za tanker koji recimo prevozi 450.000 barela sirove nafte kroz originalne prevodnice, naknada bi se povećala za 0,20 dolara po barelu, čime će se konačna tržišna cena povećati za 0,4%, navodi se u saopštenju. Brodovi za prevoz automobila, tankeri za prevoz hemikalija i LNG-a, kao i bulk carrier-i koja prevoze rasuti teret poput žitarica i uglja takođe će plaćati više naknade, što će uticati na porast tržišnih cena za otprilike 0,1% do 0,7%.

Poskupljenja će najviše uticati na putničke i kontejnerske brodove. Na primer, cene naknada za putničke brodove porašće za ukupno 77 dolara po osobi, čime će konačne cene karata poskupeti za oko 4% po putniku.

Za kontejneraše će naknada do 2025. porasti za 6 dolara po kontejneru, najavili su iz Uprave Panamskog kanala.

Uprava će održati savetovanje s javnošću 20. maja u Panami i razmotriti povratne informacije poslate putem mejla do 17. maja. Ako sve prođe kako priželjkuju, nova struktura naplate naknada za tranzit kanalom postepeno će se uvoditi od januara 2023. do 2025. godine.

Izvor: pomorac.hr