Izraelci smislili jedinstveni sistem koji omogućava duplo brži protok kontejnera u lukama

rcms_051015Kontejnerske luke širom sveta u nastojanju da što više snize svoje troškove poslovanja i cene svojih usluga uskoro bi mogle početi  primenu jedinstvenog automatizovanog sistema upravljanja kontejnerima, koji bi ukoliko su najave tačne, trebalo da omogući duplo brži protok kontejnera po satu.

Naime, kompanija „Israel Aerospace Industries“ nedavno je predstavila takozvani „Rethinking Container Management System“, rešenje koje će u budućnosti omogućiti brži ukrcaj, iskrcaj i skladištenje kontejnera u lukama i to uz pomoć jedinstvenog sistema robotizovanih platformi i liftova koji bi trebali povećati protok, a pritom potpuno eliminisati tramak kontejnera.

– Tramak kontejnera je veliki problem i obično je potrebno mnogo vremena, truda, rada i troškova prilikom manipulacije samo jednim kontejnerom – rekao je šef civilne robotike u „Israel Aerospace Industries“ Ran Braier i dodao da ovaj sistem uz sve ostale prednosti omogućuje znatno bolju iskorišćenost prostora, veći broj uskladištenih jedinica po hektaru, tj. skladištenje istog broja Teu na manjem prostoru.

Ideja je da se kontejneri skladište u višespratnoj robotizovanoj strukturi kojom se upravlja uz pomoć sistema automatizovanih liftova. Svaki kontejner se čuva na posebnoj platformi i moguće mu je lako pristupiti kad god je potrebno bez pomeranja bilo kog drugog kontejnera. Veličina ovakve strukture bi se kretala između 7 i 15 spratova, a sa strane okrenute moru bi se nalazio, kako su ga projektanti nazvali “balkon”, sa koga bi se mogle vršiti direktne manipulacije sa brodom.

Sistemom će se upravljati iz naprednog i automatizovanog komandno-kontrolnog centra, a znatno veći obim posla će obavljati manji broj radnika nego do sada. „Israel Aerospace Industries“ i EU već rade na izgradnji infrastrukture za simulaciju, a pilot projekat u nekoj od evropskih luka bi mogao započeti već do kraja 2017. godine, prenosi plovidba.me.