Jedan od najvećih svetskih logističara otvorio predstavništvo u Luci Kopar

Yusen Logistics, jedna od najvećih svetskih logističkih kompanija, otvorila je predstavništvo u Luci Kopar. Interesovanje japanske kompanije  za luku na severu Jadrana ne bi trebalo nikoga iznenaditi, osim možda hrvatske luke.

Naime, EU i Japan su sklopili sporazum o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu 1. februara ove godine. A zašto baš Kopar, a ne, na primer, Rijeka? Kopar se još 2015. godine, predstavio u Tokiju i ponudio svoje usluge japanskom izvozu. A nakon toga su Japanci napravili studiju koja je istakla prednosti Kopra. Pa je više nego razumljivo da su se okrenuli Kopru kad su birali svoju bazu na severu Jadrana. Ali, to samo po sebi ne bi bilo dovoljno.

Evo kako je Yusen Logistics objasnio zašto Kopar: „Luka Kopar pretovara najviše tereta od sve tri severnojadranske luke (Rijeka, Trst), volumen pretovara kontejnera je u proteklih deset godina porastao za 180%, a iz luke svaki dan polazi 62 voza“.

Koparsko predstavništvo je osnovala Yusen Logistics Hungary KFT, koja je ćerka firma japanske korporacije. A mađarska kompanija posluje u budimpeštanskom BILK (Intermodalni logistički centar) terminalu, kao i na aerodromima u Budimpešti i Beču.

Kompanija sarađuje s Lukom Kopar već više od dve godine i zadovoljna je uslugama. Pa se čini da dolazi do istorijskog obrata: Mađarska više nije zainteresovana za izlazak na more preko Luke Rijeka nego preko Kopra. Nije nevažna ni činjenica da je Slovenija konačno krenula u izgradnju drugog koloseka pruge Kopar -Divača koja zatim vodi prema Ljubljani. Naime, upravo je pitanje železničke povezanosti sa zaleđem bilo jedno od ključnih pitanja za odluku japanske korporacije. A Hrvatska i dalje ima staru prugu Zagreb-Rijeka dok se o novoj samo priča.

Irena Opassi, predstavnica japanske kompanije u Kopru, za ljubljansko Delo je izjavila kako će ovo predstavništvo služiti kao podrška matičnoj kompaniji za sve poslove sa zemljama članicama EU iz Srednje i Istočne Evrope (Austrija, Mađarska, Slovačka, Hrvatska, Rumunija), ali i širenju poslovanja kako Yusen Logistics tako i drugih japanskih ali i globalnih ulagača u balkansku regiju.

Izvor: pomorac.net

Foto: Yusen Logistics