Kakvi su rezultati jadranskih luka?

Na kontejnerskom terminalu riječke luke na Brajdici u prvom kvartalu ove godine ostvaren je promet od 53.937 TEU-a, što je 10,7% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, koja je okončana s rekordnim prometom od 210.377 TEU-a.

Kao što se i najavljivalo, visoki prošlogodišnji trend rasta kontejnerskog transporta u Rijeci od 18% ove je godine ipak značajno umanjen, ali je rezultat i dalje pozitivan.

U sredu (11. aprila 2018. godine) su takođe objavljeni i kvartalni rezultati „Luke Kopar„, koja je zabeležila 238.910 TEU-a što je 5% veći transport u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Ukupan promet u Kopru bio je gotovo identičan, kao i prošle godine, te je najveća slovenačka luka ostvarila promet neznatno veći od 6 miliona tona.

Navedeni podaci ukazuju da je došlo do blage stagnacije, odnosno usporavanja rasta prometa u ove dve severnojadranske luke, ali bi ukupan rezultat ipak trebalo da bude nešto bolji. Kako se nezvanično očekuje, kontejnerski transport u Trstu, koji još nije objavljen, trebalo bi da zabeleži najveću stopu rasta.

Kako ističe Žarko Acinger, direktor prodaje kompanije „Jadranska vrata„, rezultat na Brajdici je u skladu s očekivanjima i planovima. Kao što je bilo i najavljeno, nije moguće zadržati odlične trendove iz prošle godine, koja je bila rekordna.

– Iako generalno imamo pozitivne pokazatelje na tržištu, imali smo i određenih poremećaja i negativnih uticaja, pogotovo u februaru i martu, i to zbog izrazito loših vremenskih uslova. Tri dana smo morali da zatvorimo terminal, a slično je bilo i u ostalim lukama na severnom Jadranu. Ove godine ćemo sigurno imati nešto manji trend rasta od prošlogodišnjih 18%, ali se nadamo da ćemo do kraja godine zadržati rast od desetak odsto iz prvog kvartala, što bi bio zadovoljavajući rezultat – kazao je Acinger.

Na rad terminala Brajdica u drugoj polovini ove godine sigurno će uticati i očekivani početak modernizacije teretne železničke stanice Brajdica i izgradnja intermodalnog kontejnerskog terminala Brajdica. Reč je o projektu procenjene vrednosti oko 32 mil EUR bez PDV-a, koji zajednički sprovode Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura. Osigurano je evropsko sufinansiranje iz Instrumenta za povezivanje Evrope (Connecting Europe Facility – CEF) u visini od 85% ukupne vrednosti projekta, odnosno 30,26 mil EUR. Radovi na terenu bi trebalo da krenu do kraja maja.

Poslovanje barskog preduzeća „Port of Adria“ u prvom kvartalu tekuće godine obeleženo je značajnim poslovnim aktivnostima i pozitivnim rezultatima. Ukupan promet tereta za prva tri meseca iznosio je 152.747t i veći je za 54% u odnosu na uporedni period prošle godine. Promet kontejnera u TEU jedinicama zabeležio je povećanje od 7%, dok je promet generalnih tereta veći za 162% u odnosu na isti period 2017. godine.