Kod Smedereva otkrivena „napuštena“ tank-barža puna nafte

Da krijumčari nafte ne miruju pokazuje i noćašnja akcija u kojoj su carinici na Dunavu kod Smedereva otkrili i zaplenili „napuštenu“ tank-baržu, sa oko 4.000 litara krijumčarene nafte, saopštila je Uprava carina.

Višednevni operativni rad, osmatranje i kontrola leve i desne obale Dunava, urodili su plodom, a Rečni tim Uprave carina je nešto posle ponoći, na 1.085 kilometru reke, uočio čamac zatvorenog tipa, bez pogonskog motora.

Detaljnim pregledom utvrđeno je da je reč o neregistrovanoj tank-barži, dugoj sedam i širokoj dva metra, namenjenoj krijumčarenju goriva.

Ispostavilo se da je plovilo natankovano sa oko 4.000 litara nafte, za koju se pretpostavlja da potiče sa nekog teretnog broda, odakle je pretočena ili ukradena, svakako radi dalje preprodaje, odnosno šverca.

U nastavku kontrole izvršena je dodatna pretraga terena, ali tom prilikom nije pronađeno ništa više.

Uz pomoć carinskog patrolnog čamca tank-barža je transportovana do graničnog prelaza Veliko Gradište, gde će biti smeštena do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

– Samo od početka ove godine, carinici su uspeli da spreče različite malverzacije sa više od 112.000 litara ove akcizne robe, čime je sprečena višemilionska šteta po državni budzet – navodi se u saopštenju Uprave carina.

Foto: Uprava carina 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.