Logistika i energetika: kako se transformatori prevoze do udaljenih lokacija u Africi? (FOTO, VIDEO)

Afrički kontinent suočava se sa mnogobrojnim elektroenergetskim izazovima, u rasponu od nedovoljnog proizvodnog kapaciteta do slabe infrastrukture, nepouzdanosti i visokih troškova. Takve prilike ometaju kako život stanovnika, tako i industrijski razvoj, a jednu od ključnih uloga u pokretanju promena ima i logistika.

Kompanija MSC angažovana je u veoma važnim i kompleksnim projektima dopremanja transformatora do lokacija u Tanzaniji.

Ovaj gigant nedavno je isporučio 30 transformatora za hidroelektranu Julius Nierere u Tanzaniji, iz luke Mundra u Indiji. Cilj  projekta koji se realizuje duž reke Rufiji u Stiglerovoj klisuri, u regionu Morogoro, jeste da reši dva ključna pitanja: da proizvede električnu energiju od 2115 MW, kao i da obezbedi kapacitet vode za 17 miliona porodica. Osim toga, brana kontroliše protok vode kako bi se obezbedila zaštita od poplava.

Predani napori Tanzanije u izgradnji hidroelektrana naglašavaju posvećenost održivoj industrijalizaciji i prelasku na obnovljive izvore energije, navodi MSC.

Do danas, kompanija je prevezla više pošiljki transformatora, zajedno teških impresivnih 750 MT, u Dar es Salam. Kako pojašnjavaju ovi transformatori će igrati ključnu ulogu u ambicioznoj misiji Tanzanije da razvije pet projekata hidroelektrana za borbu protiv nestašice električne energije i pokretanje industrijalizacije.

Prevoz transformatora, od kojih svaki teži više od 140 tona, delikatna je i komplikovana operacija.

– Ove pošiljke ilustruju ogroman potencijal u energetskom sektoru Tanzanije i njegov ključni doprinos ekonomskom napretku zemlje. Sa našim specijalizovanim uslugama transporta, posvećeni smo podsticanju rasta i prosperiteta energetske industrije u ovoj zemlji – ističe MSC.

Iz ove kompanije naglašavaju specifičnu prirodu rukovanja takvom opremom, izdvajajući precizne mere bezbednosti i pažljiv izbor opreme kako bi se obezbedila sigurnost transformatora tokom tranzita.

3D modeliranjem do bezbedne isporuke

Prevoz teških i lomljivih komponenti, kao što su transformatori, do udaljenih elektrana u Africi je logistički izazov.

– Samo stručnjaci za logistiku MSC-ovog kalibra poseduju oštroumnost da u potpunosti razumeju neophodne bezbednosne protokole, kao i da poznaju specijalizovana rešenja za kontejnerski transport i najsavremenije tehnologije neophodne za zaštitu ovih ključnih komponenti – istakla je Ana Čambiri iz kompanije MSC Tanzanija.

Kao sastavni deo pažljivog planiranja i procene izvodljivosti, kompanija koristi i moć 3D modeliranja da živopisno ilustruje rukovanje, zahteve za odlaganje i pričvršćivanje. Štaviše, posvećeni tim MSC-a stavlja najveći fokus na ublažavanje gubitaka i sprečavanje šteta, posebno za izuzetno veliki ili težak teret, obezbeđujući besprekoran i siguran proces isporuke, navodi se u saopštenju.

Izvor/foto: msc.com