Luka Antverpen zainteresovana za projekat nove luke u Beogradu

Belgijska Luka Antverpen zainteresovana je da učestvuje u realizaciji projekta izgradnje nove luke u Beogradu, objavili su iz Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu.

U okviru nedavne posete belgijskoj luci, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović upoznao se sa poslovnim rezultatima i kapacitetima Luke Antverpen.

Tom prilikom, direktor Luke Antverpen Kristof Vateršut poručio je Momiroviću da je ova kompanija zainteresovana za učešće u realizaciji projekta izgradnje nove luke u Beogradu.

– Interesovanje Luke Antverpen za učešće u realizaciji ovog projekta potvrđuje da imamo kvalitetan projekat – izjavio je ministar Tomislav Momirović, ističući da je „svako ulaganje u vodni saobraćaj istovremeno i ulaganje u zaštitu životne sredine, jer govorimo o ekološki najprihvatljivijem vidu transporta“.

Momirović je naglasio da je Luka Beograd jedan od značajnijih projekata čiju realizaciju ministarstvo i Vlada pripremaju, a koji „po svojim potencijalima ima mogućnost da postane najznačajniji lučki projekat na Dunavu“.

Trenutno se razmatra konačno rešenje za novu lokaciju Luke Beograd, a početak radova se očekuje krajem 2023. godine.

Luka Antverpen je najveća luka po površini u Evropi i zapošljava 150.000 ljudi. Ujedno važi i za „motor“ ekonomskog razvoja, ne samo Belgije, već i čitave Evropske unije, poručili su iz ministarstva.