Luka Rijeka uvećala prihode i dobit – Najveći rast kod kontejnerskog prometa

Luka Rijeka je u prvih devet meseci ove godine ostvarila ukupne konsolidovane prihode od 204,3 miliona kuna, što je 44% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te dobit od 56,1 milion kuna, što znatno više nego u istom periodu lani kada je dobit iznosila 1,7 miliona kuna.

Rashodi su u prvih devet meseci rasli sporije i iznosili su 148,1 milion kuna i u odnosu na prošlu godinu veći su za šest posto, podaci su iz izveštaja o poslovanju Grupe Luka Rijeka za prvih devet meseci objavljenog na Zagrebačkoj berzi.

Grupu Luka Rijeka čine matična kompanija Luka Rijeka i tri kompanije u 100 postotnom vlasništvu matične kompanije: Luka – transport, Stanovi i Kontejnerski depo Luka Rijeka. Luka Rijeka je vlasnik 49% akcija Jadranskih vrata.

Prema podacima iz izveštaja, Grupa Luka Rijeka je za devet meseci ostvarila rast prometa od 20% u odnosu na isti period prošle godine, a pretovareno je 4,9 miliona tona tereta.

Najviše je porastao kontejnerski promet, za 26%, a pretovareno je 3,1 milion tona tereta ili 413.271 kontejnerska jedinica (TEU).

Luka Rijeka povećala je promet na svojim terminalima za 21%, a pretovareno je oko dva miliona tona tereta, u odnosu na 1,6 miliona tona u prvih devet meseci 2021. godine.

Generalni teret je ostvario rezultat od 529.571 tone ili 9% više, a dok je promet rasutih tereta povećan na 1,2 miliona tona (12% rasta).

Luka Rijeka ostvarila je promet od 117.886 kontejnerskih jedinica, a kompanija Jadranska vrata, koja posluje na kontejnerskom terminalu Brajdica, promet od 295.385 kontejnerskih jedinica, obe više nego u istom periodu prošle godine.

U Izveštaju Grupacije se ističe da je produktivnost rada u 2022. godini povećana za 17% u odnosu na prethodnu godinu. Broj zaposlenih je povećan za 23%, na 645 zaposlenih, jer je odlučeno da se angažuju umesto podizvođača.

Ulaganja u lučku infrastrukturu na CEF projektu Rijeka i CEF projektu Bakar u poslednjih devet meseci iznosila su 41 milion kuna. Na Terminalu Škrljevo izgrađena je nova hladnjača vredna 10,8 miliona kuna, a očekuje se i planira povećanje rashladnog teretnog prometa.

U infrastrukturu i uređenje prostora za kontejnere na Škrljevu uloženo je 2,3 miliona kuna, a očekuje se dalji rast kontejnerskog prometa. Od pokretne imovine kupljeno je vozilo za pretovar punih kontejnera u vrednosti od 2,8 miliona kuna, a ugovorena je i nova pokretna lučka dizalica, prenosi seebiz.eu.

Foto: Luka Rijeka

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.