Luka Solun u rukama grčko-ruskog biznismena

Nakon zelenog svetla grčke komisije za zaštitu konkurencije, u rukama grčko-ruskog biznismena Ivana Savvidisa je kontrola nad Lukom Solun, prenose grčki portali. Novi ugovor predviđa zapravo promenu u strukturi vlasništva kontrolnog udela u kompaniji South Europe Gateway Thessaloniki Ltd. (SEGT), koja poseduje 67% akcija Thessaloniki Port Authority Spa.

Grčka je, podsetimo, kontrolu nad ovim delom luke Solun, dala 2017. godine. Danas je, prema podacima iz 2020, osim SEGT, veliki akcionar solunske luke i grčki državni Fond za razvoj aktiva sa 7,3% akcija, dok je 25,7% u javnoj ponudi akcija.

Kakve promene vlasništva su se sada dogodile?

Prema obaveštenju koje je objavljeno na sajtu grčke komisije, 22. marta jednoglasno je odlučeno da se kompaniji Belterra Investments biznismena Ivana Savvidisa, odobri koncentracija, odnosno sticanje jedinstvene kontrole nad kompanijom Melbery Investments Limited. Kupovinom 70% vlasništva, uz prethodnih 30% koliko su posedovali, Belterra sada drži 100% osnovnog kapitala i potpunu kontrolu nad Melbery Investments – a samim tim i ekskluzivnu kontrolu nad Thessaloniki Port Authority SA (ThPA).

Reč je o tome da Melbery indirektno – preko vlasništva 67% u South Europe Gateway Thessaloniki Ltd SEGT (a koja pak drži pomenutih 67% ThPA) poseduje većinski deo akcija solunske luke. Preostali deo vlasništva SEGT, odnosno 33%, ostaje u rukama kompanije Terminal Link (u vlasništvu CMA CGM).

Podaci o poslovanju solunske luke za 2020. godinu još nisu objavljeni. Poznato je, doduše, da je nakon prve polovine 2020. godine, Solun pod uticajem pandemije korona virusa smanjio pretovar tereta za 17% u odnosu na prvu polovinu 2019. godine – na 1,9 miliona tona, ka ontejnera – za 6%, na 140,4 hiljadu TEU.

Savvidis, o kome se govori kao o grčko-ruskom biznismenu, takođe poseduje i drugu imovinu u Grčkoj. Konkretno, u aprilu prošle godine Belterra Investments Ltd. kupila je hotelski kompleks Porto Carras u Grčkoj za 205 miliona evra.

Nedavno je objavljeno i da je Grčka, koja je prepustila kontrolu nad Pirejom i Solunom, sada izuzetno aktivna kada je reč o privatizaciji luka drugog prioriteta, te da je u planu da još 5 ili 6 luka dobije novog vlasnika. Prema tim navodima – Belterra, koja sada drži ekskluzivnu kontrolu nad Solunom, zainteresovana je i za luku Igoumenitsa.