Maersk prva transportna kompanija koja nudi digitalno carinjenje

Svaka luka u svakoj zemlji podvrže teret mnogim različitim pravilima, propisima i zakonima koji komplikuju život trgovca. U cilju pružanja jednostavnih rešenja koja se lako upotrebljavaju, Maersk kompanija je pokrenula onlajn platformu za upravljanje carinskim servisom u sedam evropskih zemalja – Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Holandiji, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Španiji – sa ciljem proširenja ove ponude širom sveta do kraja 2019. godine.

Međunarodna trgovina se podvrže raznovrsnoj i širokoj kontroli i carinskim propisima koje treba ispuniti kako bi se osiguralo da roba legalno ulazi i izlazi iz zemlje.

Kada se javljaju kašnjenja, ona utiču na ceo plan. Kašnjenje uzrokuje povećane troškove kao što su troškovi skladištenja i novčane kazne, što uzrokuje dodatne probleme uvoznicima i izvoznicima.

– Ova nova usluga ’sve na jednom mestu’ omogućava nam da pravovremeno i efikasno obradimo izvozne i uvozne narudžbine za naše kupce. Ovo rešenje omogućuje prednosti u vidu punog upravljanja i usklađenosti, eliminiše potrebu da se daje ponuda jer se cene prikazuju na mreži, štedeći tri do pet minuta po ponudi –  objašnjava Vinsent Klerk (Vincent Clerc), glavni komercijalni direktor A.P. Moller – Maersk.

– Drugim rečima, štedi vreme, novac i umanjuje glavobolju našim klijentima tako što smanjuje broj posrednika sa kojima moraju da dolaze u kontakt – sa tri do četiri posrednika na samo jednog, kao i papirologiju koja kasnije smanjuje vreme provedeno na transakcijskim procedurama. Vreme koje pritom uštede mogu da posvete proširujući svoje poslovanje.

Dobar primer za ovo je Nemačka gde je Maersk kompanija skoro dve godine isprobavala svoju platformu za upravljanje pomorskim uslugama carinjenja.

– Rezervisanje našeg servisnog zahteva samo na jednom onlajn platformom bez kontaktiranja drugih operativnih odeljenja je savršeno (rešenje). Preferiramo lokalni jezik i cenimo saradnju između nadležnih odeljenja unutar Maersk-a. Pozdravljamo mogućnost da se svi dokumenti o carinskom posredovanju prenesu na internet platformu (brzo i jednostavno rukovanje). Bilo bi dobro imati jedno rukovanje fakturom u budućnosti, ali je ovo u redu za sada. Carinske brokerske usluge koje pružaju relevantna odeljenja su odlične – rekao je Robert Veber (Robert Weber) iz Speditionsabteilung-a u Neenah Gessner kompaniji sa ograničenom odgovornošću.