Najveća nemačka luka zbog štrajka zatvorena za velike brodove

Luka Hamburg, najprometnija luka u Nemačkoj i druga najprometnija u celoj Evropi, zatvorena je na 48 sati zbog štrajka zaposlenih. Očekuje se da će štrajk trajati do petka (24. marta) ujutru. Luka je zatvorena za sve veće brodove, a plovidba rekom Elbom (Labom) ograničena je od srede (22. marta) poslepodne. 

Lučka uprava saopštila je da je zbog ograničenja koja je „nametnuo sindikat“, odlučila da blokira Elbu do daljeg.

Nemački Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (United Services Union ili ver.di) najavio je “štrajk upozorenja” u sklopu spora oko plata državnih i javnih službenika. Sindikat je pozvao na obustavu rada širom zemlje.

Pregovori o kolektivnom ugovoru trebalo bi da se nastave sledećeg ponedeljka (27. marta) u Potsdamu. Ver.di traži povećanje plata od 10,5% ili najmanje 500 evra mesečno za oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru. Mediji izveštavaju da je vladina ponuda bila 5% u dve tranše, kao i jednokratna isplata od približno 2.500 evra.

Peljari koji rade u hamburškoj luci ili na reci Elbi, najavili su da će se pridružiti štrajku. Sindikat je saopštio kako očekuje da će u štrajku učestovati nekoliko hiljada zaposlenih u bolnicama, vrtićima, gradskoj čistoći i drugim službama

– Peljarske usluge neće biti dostupne tokom štrajka – upozorava GAC, pružalac usluga u pomorstvu.

Procenjuje se da je otkazano uplovljanje najanje 18 velikih brodova u hamburšku luku. Nije poznato koliko je brodova trebalo da isplovi.

Prema pravilima luke, za sva plovila duža od 90 metara ili šira od 13 metara neophodno je prisustvo peljara za plovidbu u luci i duž Elbe.

Zabrana uplovljavanja brodova počela je u sredu (22. marta) u 10 sati, a potom je poslepodne zabranjena plovidba u luci i duž reke. Plovidba je dozvoljena manjim brodovima koji ne moraju da imaju peljara.

Prošle godine su operacije u luci više puta bile prekinute nizom protesta, dok se sindikat borio za novi ugovor za lučke radnike širom Nemačke.

Hamburg je najveća nemačka luka, a u 2022. godini kroz nju je prošlo gotovo 120 miliona tona tereta. Obrađeno je više od 8,3 miliona TEU, sa 234 uplovljavanja ultra velikih kontejnerskih brodova, što je povećanje od 6%. U luku godišnje pristane više od 7.000 plovila.

Izvor: pomorac.hr