Nemački logistički gigant „Rhenus“ stiže u Srbiju?

Među 11 pisama o zainteresovanosti za privatizaciju državne „Luke Novi Sad“ stigla je i ponuda nemačkog giganta „Rhenus logistics“, saznaje „Blic“.

Ako se sve kockice sklope, u skladu sa ranijim kontaktima, najverovatnije je da će luka otići Nemcima, koji žele njenu modernizaciju i proširenje.

Rhenus“ je jedan od vodećih evropskih lučkih operatera, koji se pored rečnog bavi i kamionskim prevozom robe, ali i drumskim prevozom putnika.

Radi se o firmi koja godišnje obrne 4,6 milijardi evra i koja, prema podacima kompanije, u predstavništvima u svetu zapošljava 26.000 ljudi.

recni_transport_301016
Brod kod Novog Sada

Rok za privatizaciju luke nije određen, ali „Blic“ saznaje da će nemačkoj kompaniji biti upućen do kraja 2016. godine ako ona proceni svu svoju imovinu na vreme i uradi uknjižbu.

U Ministarstvu privrede, koje je do 30. marta 2016. kontaktiralo čak 11 firmi, kažu da je isknjiženje lučkog područja i lučke infrastrukture u toku.

– Nakon dostave procene od strane „Luke Novi Sad“, Ministarstvo privrede će uputiti Vladi Republike Srbije predlog odluke o modelu i metodu privatizacije Luke – navode u Ministarstvu.

U Ministarstvu ističu da je cilj pronalazak najboljeg partnera za operatera da bi se podigli kapaciteti i poslovanje „Luke Novi Sad“ u budućnosti.

– Ministarstvo privrede je u stalnom kontaktu sa potencijalnim investitorima koji su dostavili pisma o zainteresovanosti, pružajući im informacije o statusu postupka privatizacije – dodaju iz Ministarstva, prenosi „Blic„.