Peter Corfitsen preuzima kormilo Rijeka Gateway: ko je novi čelnik velikog riječkog projekta?

Danac Peter Corfitsen od 1. aprila preuzeće dužnost generalnog direktora kompanije Rijeka Gateway, koja upravlja novim kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali, prenosi hrvatski Novi list.

Rijeka Gateway, podsetimo, u zajedničkom je vlasništvu APM Terminals, ćerke-firme brodarskog diva A.P. Moller-Maersk (51% vlasničkog udela) i ENNA Logic, kompanije koja posluje u sastavu hrvatske Energia Naturalis Grupe (49% vlasničkog udela).

Corfitsen će na toj poziciji naslediti Holanđanina Koena Bendersa, koji vodi projekt izgradnje, odnosno opremanja terminala od trenutka kada je Rijeka Gateway preuzela koncesiju. Benders ostaje prisutan kao direktor projekta.

Peter Corfitsen u Rijeka Gateway dolazi iz kompanije A.P. Moller-Maersk, kojoj se 1990. pridružio kao brodski pripravnik, a od tada je radio na raznim vodećim i strateškim pozicijama u Evropi, Latinskoj Americi i Aziji. Tokom protekle tri godine bio je izvršni direktor Maersk Air Cargo.

– Raduje me što sam postao deo ovog projekta, izuzetno važnog za Rijeku, Hrvatsku i Srednju Evropu, gde postajemo ulazna tačka za trgovinu robom i značajna poluga razvoja u regiji. Lično, osećam entuzijazam jer se priključujem talentovanom timu, punom energije za nove iskorake u saradnji sa poslovnim partnerima, državom i budućim klijentima terminala – rekao je Corfitsen. .

Dobrodošlicu su novom čelniku poželeli predstavnici APM Terminals, kao i ENNA Grupe.

– Veoma sam srećan što se Peter pridružio našoj zajednici i radujem se bliskoj saradnji s njim, jer se Rijeka Gateway priprema da postane potpuno operativan terminal u bliskoj budućnosti – rekao je Igor van den Essen, regionalni generalni direktor APM Terminals za Evropu i Afriku.

I Boštjan Napast, predsednik uprave ENNA Grupe, raduje se zajedničkom radu.

– Uvereni smo da imamo pravu ekipu koja će Rijeku pozicionirati kao ključni morski ulaz koji povezuje globalno tržište sa zemljama Srednje i Jugoistočne Evrope. Verujemo da ćemo zajedno na najbolji mogući način iskoristiti prednosti ovog terminala, lokacije, znanja i iskustva koje imamo na raspolaganju – rekao je Napast.

Foto: APM Terminals, budući izgled terminala na Zagrebačkoj obali