Pirati sa Dunava ukradu 3,5 miliona evra robe godišnje

Pirati sa Dunavu se mogu porediti sa onima u Somaliji. Jedina razlika je što srpski gusari ne trguju ljudima, već celim tokom kroz Srbiju sa brodova kradu gorivo, ugalj, čelik, kukuruz, žito. Tako se godišnje prokrijumčari roba vredna više od 3,5 mil EUR, a državi nanese velika šteta zbog neplaćenih akciza i PDV, piše Srpski Telegraf.

– Krađe goriva najizraženije su na sektorima od Velikog Gradišta do Starih Banovaca, pogotovo oko Grocke, Dubovca i Smedereva. Taj deo Dunava je čak i označen kao crvena tačka međunarodnih brodskih kompanija i evropskih institucija. Krijumčari su naoružani i veoma opasni jer ne prezaju ni od čega i spremni su na sve da bi došli do svog cilja – priča izvor Srpskog telegrafa.

Slučajevi krijumčarenja sve su učestaliji, a i agresivniji, potvrđuje za Srpski telegraf  savetnik direktora Uprave carina Milovan Rubežić.

– Dešava se da bukvalno upadnu na brod i posadu zarobe. Naime, vežu ih i zaključaju u kabinu broda, a onda istaču gorivo i prebacuju ga na barže koje su prethodno privezali za brod. Jednako je zastupljen i drugačiji model, onaj kada posada svesno učestvuje u švercu – navodi Rubežić, prenosi Srpski telegraf.