Počinju pripreme za vađenje potopljenih nemačkih brodova iz Dunava

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovor u vrednosti od 1,5 miliona evra kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata iz Dunava kod Prahova.

Ovim poslom, kako je navela ministarka, počinje akcija koju čekamo 75 godina, kako bismo konačno imali Dunav koji će biti plovan kompletnim tokom kroz Srbiju.

Prvo moramo da utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da bismo sledeće godine bezbedno mogli da pokrenemo njihovo vađenje, za šta će biti izdvojeno 23 miliona evra, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, vađenje potopljene nemačke flote doprineće da Dunav bude plovan svih 365 dana u godini, što je značajno za našu ekonomiju i bezbednu plovidbu.

Zbog nebezbedne i otežane plovidbe na ovom delu Dunava naša zemlja godišnje gubi pet miliona evra, naglasila je Mihajlović.

I Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, iz čijeg se kredita finansira prva faza, istakla je da projekat ima ne samo širi istorijski značaj, već je važan i za dalji privredni razvoj Srbije. Ona je ukazala na to da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prepoznalo značaj ulaganja u vodni saobraćaj, kao čistiji i bezbedniji vid transporta.

Budući da je Dunav deo Panevropskog koridora, realizacijom ovog projekta, doprinećemo da roba brže i efikasnije stigne do zemalja EU, što je značajno i za privredu Srbije, objasnila je Negre.

Na međunarodnom tenderu, posao izrade projekta i ispitivanja ubojitih sredstava na potopljenim nemačkim brodovima dobio je konzorcijum konzorcijum srpskog/nеmačko/austrijskih kompanija kojе prеdvodе Mull und Partner i Millennium Team, dodaje se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.