Pretovar u Luci Bar podbacio, ohrabruje rezultat kod novih roba

U Luci Bar je u prvoj polovini godine pretovareno ukupno 779.650 tona tereta, što je 26 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je brodski pretovar iznosio 1,05 miliona tona. U izveštaju menadžmenta o poslovanju za prvih pola godine se navodi da je Biznis planom za ovu godinu za prvih šest meseci bio planiran brodski pretovar od 1,08 miliona tona, pa je realizacija manja za 28 odsto. 

Od ukupno pretovarenih 779.650 tona, na rasute terete se odnosi 614.230 tona, na tečne 114.300 tona, a na generalne terete 51.110 tona.

Iz preduzeća su naveli da ohrabruje pretovar nove robe, odnosno robe koja nije bila pretovarena u uporednom periodu prošle godine. To su kod rasutih tereta ugalj i so, a kod generalnih tereta, granit, aluminijski bileti i magnezit.

Kada je u pitanju poslovanje Luke Bar, u prvih šest meseci ostvaren je gubitak od 2.420 evra, dok je u istom periodu prošle godine ostvarena dobit od 5,24 miliona evra.

– Osim smanjenja prihoda za 4,8 miliona evra, ili 40 odsto, na gubitak u prvom polugodištu značajno su uticali i povećani troškovi poslovanja u odnosu na uporedni period i to troškovi ostalih usluga (Dekra), troškovi amortizacije, otpis potraživanja od kupaca indirektnom metodom preko 12 meseci, troškovi materijala i troškovi transportnih usluga – naveli su iz kompanije.

Kompletan izveštaj o poslovanju u prvoj polovini 2023. godine dostupan je na sajtu Montenegro berze. 

Foto: Luka Bar

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.