Prihvaćena ponuda kompanije iz Dubaija od 7,99 miliona evra za Luku Novi Sad

Tenderska komisija je proglasila uspešnom finansijsku ponudi koju je kompanija P&O Ports  iz Dubaija dala za kupovinu Luke Novi Sad, rekao je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

-Ponuđena je početna cena od 7,99 miliona evra i svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom -rekao je Stevanović posle otvaranja ponude u Ministarstvu privrede.

On je kazao da će investicija u Luku Novi Sad u naredne tri godine biti verovatno veća od 15 miliona evra, što je u skladu sa ugovorom koji će biti potpisan narednih nekoliko dana, a u kome piše da investicija traba da bude najmanje 14,9 miliona evra, a i u skladu je sa stragijom Srbije za razvoj lučke delatnosti.

Od te investicije nešto manje od pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 u sporedne delatnosti – rekao je Stevanović.

Istakao je da je to ulaganje značajno ne samo za Novi Sad, već i za čitavu Srbiju.

-Dunav je ozbiljan strateški resurs za Srbiju a zbog ove privatizacije taj resurs će biti na adekvatan način stavljen u funkciju – kazao je Stevanović.

Dodao je da je budući vlasnik novosadske luke u sastavu grupacije DP World, trećeg najvećeg lučkog operatera u svetu, i da će mu to biti prvi izlazak na Dunav što je za Srbiju od velikog značaja.

-On je najveći kontejnerski operater u lukama Konstanca, Roterdam i Antverpen, koji ima veliki broj zaposlenih i ogroman promet – kazao je Stevanović.

Na prethodnom tenderu za prodaju Luke Novi Sad početna cena je bila duplo veća, 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda iako su rokovi dva puta produžavani. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi, a u poslednje četiri godine poslovala je profitabilno.

Najavio da će ugovor biti potpisan u narednih nekoliko dana, nakon što svoje mišljenje bude dala Komisija za zaštitu konkurecije.

Stevanović je kazao da očekuje i da u narednom periodu broj radnika u Luci Novi Sad bude povećan u skladu sa najavljenim investicijama.