Reka Dunav potencijal za nove investicije

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je reka Dunav jedan od najvrednijih prirodnih i privrednih resursa Srbije, koji treba iskoristiti za povećanje robnog transporta i privlačenje novih investicija.

Ona je, povodom Međunarodnog dana Dunava 29. juna, navela i da postoji mogućnost da se „znatno poveća obim transporta robe i putnika do 2025, što je predviđeno i Strategijom razvoja vodnog saobraćaja“, saopštilo je resorno ministarstvo.

– Naš cilj je da do 2025. povećamo obim prometa sa 5,5 miliona tona robe godišnje na 8,5 miliona, a broj putnika sa 74.000 na 174.000 – rekla je Mihajlovićeva, dodaje se u saopštenju.

Ministarka je istakla i da je povećanje transporta tom rekom uz izgradnju auto-puteva i modernizaciju železnice, „deo strateškog pozicioniranja Srbije kao saobraćajnog čvorišta u regionu“.

– Dolazak kineskog „Hesteela“ u „Železaru Smederevo“ i nova uloga luke Smederevo, interesovanje potencijalnih investitora za izgradnju nove luke u Beogradu i pozicioniranje proizvodnih pogona u blizini Dunava, samo potvrđuju značaj ove reke za ubrzani privredni razvoj Srbije – rekla je Zorana Mihajlović i navela da Srbija poštuje sve međunarodne obaveze koje se tiču očuvanja prirodnih karakteristika Dunava, kao i da radi na promociji turističkih i privrednih potencijala najduže evropske reke koja kroz Srbiju prolazi u dužini od 588 kilometara.

Prema njenim rečima, ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je proteklih godina, uz pomoć novca iz pretpristupnih fondova EU, uložilo značajna sredstva u obezbeđivanje uslova za slobodno odvijanje plovidbe Dunavom.

Srbija je sa još 13 evropskih zemalja članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav i potpisnica Međunarodne konvenciju o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava.

Od juna 2014. Srbija predsedava i Dunavskoj komisiji, sa sedištem u Budimpešti, koja koordinira aktivnostima na obezbeđivanju slobodne plovidbe Dunavom, uključujući bezbednost plovidbe, razvoj rečne infrastrukture, unapređenje brodske flote i konkurentnost brodarskih kompanija.