Spajaju se dva najveća imena u tankerskom brodarstvu

Dve najveće kompanije u tankerskom brodarstvu planiraju spajanje. Euronav i Frontline objavili su danas da su potpisali tzv. term sheet ugovor o potencijalnom spajanju firmi i deonica, koji su jednoglasno odobrile uprave obe kompanije. Dogovor se temelji na sledećem odnosu deonica: 1,45 deonica Frontlinea za svaku deonicu Euronava, čime će konačni odnos vlasništva deoničara biti 59:41, prenosi hrvatski portal Pomorac..

Ako spajanje bude odobreno, zajednička kompanija zvaće se Frontline, a na čelu će biti izvršni direktor Euronava, Hugo De Stup.

– Kombinacijom Frontlinea i Euronava na tankerskom tržištu oformila bi se vodeća kompanija koja bi pružala kontinuiranu vrednost za deoničare. Novi Frontline mogao bi povećati iskoristivost flote, ali i prihode, što bi išlo u korist svim deoničarima. Dajem punu podršku spajanju kompanija – zaključio je Džon Fredriksen, čelnik Frontlinea.

Spajanjem ovih kompanija na tržištu tankera oformila bi se gigantska kompanija ukupne vrednosti deonica od 4,2 milijarde dolara, s flotom od 69 VLCC-a, 57 suezmaxa i 20 LR2/aframaxa.