Srbija i Rusija potpisale memorandum o saradnji u oblasti trgovačke brodogradnje

Srpska ministarka Zorana Mihajlović i zamenik ministra industrije i trgovine Rusije Oleg Rzjancev Nikolajevič potpisali su memorandum o saradnji u oblasti trgovačke brodogradnje u pauzi poslovnog foruma Srbija-Rusija.

– Vlada Srbija ulaže više od 300 mil EUR u vodni saobraćaj – izjavila je Mihajlović i dodala da se prvi put posle više od 30 godina ulaže u luke u Srbiji. Navela je da očekuje da budu izgrađene luke u Smederevu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu.

Mihajlović je rekla da se rekonstruišu brodske prevodnice na Dunavu na Đerdapu 1 i Đerdapu 2, što nije rađeno decenijama, a da će se raditi i prevodnica na Tisi. Ona je istakla da će biti uklonjeni ostaci flota sa dna Dunava koji su decenijama onemogućali njegovu plovnost kroz Srbiju po svim vremenskim uslovima.

Ona je kazala da se na poslovnom forumu razgovaralo o tome kako da se unapredi vodni saobraćaj Srbije ali i brodogradnja, što je ogroman potencijal, ne samo za poslovnu zajednicu već i za Srbiju kao državu koja na taj način može dodatno da poveća privredni rast.

– Srbija ima tradiciju u vodnom saobraćaju i brodogradnji, ali da od toga nije mnogo ostalo – rekla je Mihajlović.

Podsetila da je pre 2000. u Srbiji bilo deset aktivnih brodogradilišta a sada ih ima četiri, i da su ranije zapošljavala 6.000 a sad 900 ljudi.

Zamenik ruskog ministra industrije i trgovine Oleg Rzjancev Nikolajevič je kazao da je razvoj brodogradnje i vodnog saobraćaja na Dunavu važan za razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje jer postoje ogromne mogućnosti za saradnju u toj oblasti.

– Rusija je spremna da predloži razne mehanizme saradnje u obnovi rečne flote, od direktne isporuke do zajedničke proizvodnje u Srbiji – rekao je on.