Srušio se most u Americi nakon što ga je udario teretni brod

Most „Fransis Skot Ki“ u američkom gradu Baltimoru srušio se u reku Patapsko nakon što je rano jutros u jedan od nosećih stubova udario teretni brod. Direktor komunikacija vatrogasne službe grada Baltimora Kevin Kartrajt potvrdio je da je došlo do „incidenta“ kada je u most udarilo „veliko plovilo“ zbog čega se srušio u reku.

„Veruje se da je u reku upalo najmanje 20 radnika. Nekoliko vozila je takođe završilo u reci. U toku je razvoj događaja sa masovnim žrtvama“, rekao je Kartrajt, a piše Bi-Bi-Si.

Guverner Merilenda Ves Mur je proglasio vanredno stanje na teritoriji ove savezne države.

„Radimo na tome da uključimo federalne resurse u akciju spasavanja“, naveo je Mur.

Brod plovio pod zastavom Singapura, most se srušio za nekoliko sekundi

Službe su navele da je veliki teretni brod udario u stub mosta oko 01.30 časova prema lokalnom vremenu. Na video snimku se vidi visoki brod koji je krenuo direktno prema jednom od stubova mosta pre nego što se sudario sa njim.

Usledilo je rušenje ogromnog dela mosta u vodu za samo nekoliko sekundi. Udar je odmah izazvao urušavanje i okolnih delova mosta.

Brod „Dali“ plovio je pod zastavom Singapura, a bio je na ruti za Kolombo u Šri Lanki. Dužina broda je oko 300 metara. Iz kompanije „Synergy Marine Group“, u čijem je vlasništvu brod „Deli“, naveli su da bi „tačan uzrok incidenta tek trebalo da se utvrdi“.

„Nijedan član posade nije povređen“, naveli su takođe iz kompanije.

Izvor: RTS

Foto: youtube/prt sc