Suecki kanal oborio novi rekord – Zabeležen najveći dnevni promet u 150-godišnjoj istoriji(VIDEO)

Ovog meseca, Suecki kanal je oborio novi rekord, kada je najveći broj brodova u 153-godišnjoj istoriji kanala prošao kroz Suec u jednom danu. Kanal nastavlja da beleži snažan rast saobraćaja i prihoda uprkos nedavnim povećanjem cena prevoza.

Prema izveštaju Uprave za Suecki kanal (SCA), novi rekord je 89 brodova koji plove kroz kanal u jednom danu, što je više nego dvostruko od prosečnog broja od pre samo nekoliko godina.

Kanal je proširen pre sedam godina, što je omogućilo postavljanje ovakvih rekorda. Rekord od 89 brodova, uključujući i brodove koji plove u oba smera, postignut je 6. avgusta. Kanalom je tog dana prevezeno ukupno 5,2 miliona tona tereta. Od severa ka jugu plovila su ukupno 44 broda sa 3 miliona tona, a sa juga kanalom 45 brodova sa 2,2 miliona tona.

Među najvećim brodovima tog dana bio je kontejnerski brod OOCL Scandinavia pod zastavom Hong Konga, koji je plovio iz Singapura za Veliku Britaniju. Najveći u smeru sa severa bio je COSCO Shipping Ribe, vraćajući se u Singapur.

SCA ističe da su tog dana kanalom u tranzitu bila ukupno 23 kontejnerska broda i 23 broda za rasute terete. Bilo je 24 teretna broda, kao i 14 naftnih tankera i 3 broda za transport gasa.

Šef Uprave za Suecki kanal Osama Rabie objasnio je da je nakon završetka projekta proširenja kanala broj brodova koji svakodnevno plove kroz kanal značajno porastao. Prosečan broj brodova je povećan sa 48 brodova pre implementacije projekta na 62 broda nakon proširenja.

Projekti proširenja kanala su još uvek u toku, uz dodatna ulaganja nakon što je Ever Given blokirao saobraćaj na nedelju dana 2021. Najnoviji projekat je uređenje južnog dela kanala, koje se odvija ubrzanim tempom.

Nakon povećanja tranzitnih naknada za sve vrste brodova ovog proleća, Suecki kanal je u julu zabeležio najveći mesečni prihod ikada, sa najvećim ukupnim brojem brodova u mesecu i najvećom neto tonažom. Prihodi su dostigli 704 mil USD, što je za trećinu više nego pre godinu dana. Rast nadmašuje stopu povećanja naknada, koja se kretala između pet i 20 odsto u zavisnosti od vrste plovila.

Tokom jula, SCA je izvestila da je kanalom prevezeno ukupno 125,1 milion tona tereta, što je povećanje od skoro 20% u odnosu na 2021. Broj brodova u tranzitu porastao je za 26% na nešto više od 2.100 tokom meseca, prenosi primorac.hr.