TRANSPORT ROBE KONTEJNERIMA: Kako je vozač kamiona iz korena promenio svetsku trgovinu

Transport robe kontejnerima danas je najdominantniji vid prevoza na svetu. Prema većini izvora, početak razvoja ovog vida transporta datira od 1831. godine, kada se na železničkoj pruzi Liverpul-Mančester razmišljalo o vagonima sa sanducima koji se mogu smatrati pretečom današnjih kontejnera. Međutim, za rodonačelnika kontejnerskog prevoza, kakvog danas poznajemo, smatra se vozač kamiona iz Amerike – Malkom Maklin (Malcom McLean).

Razvijanjem prvog sigurnog, pouzdanog i ekonomičnog pristupa prevozu tereta kontejnerima, Maklin je dao tako veliki doprinos pomorskoj trgovini da su ga poredili sa ocem parne mašine Robertom Fultonom.

Čekajući da me utovare i istovare gubim i vreme i novac

Posle završene srednje škole, radeći na benzinskoj pumpi prikupio je 120 dolara i kupio prvi polovni kamion. Vozio je poljoprivredne proizvode iz svog grada, kasnije je širio posao. Pedesetih godina prošlog veka, Maklin kada je već razvio jednu od većih prevozničkih kompanija u Americi shvatio je da je kao vozač gubio samo vreme čekajući na utovar ili istovar, a da sada gubi i novac.

Maklin je znao da mora postojati efikasniji način prevoza tereta i njegove misli su se vratile brodovima koji su išli duž američke obale. Verovao je „da će brodovi biti isplativ način da se zaobiđu ograničenja težine na putevima… bez promene guma, popravki šasije, vozača, troškova goriva… Samo prikolica, bez točkova. Slobodna za podizanje neopterećena. I ne samo jedna prikolica, ili njih dve, ili pet, ili desetak, već stotine, na jednom brodu“.

Budimo iskreni, Maklinova vizija nije u to vreme bila baš velika novost. Još 1929. godine Seatrain je na relaciji Njujork-Kuba svojim prekomorskim brodovima prevozio železničke vagone sa robom. Osim toga, brodovi su često nasumično prenosili velike sanduke, ali nijedno brodarsko poslovanje nije bilo posvećeno sistematskom uključivanju kontejnera.

Put od 120 do 160 miliona dolara

Maklin je kontejnere unapredio, standardizovao i izborio se za njihovu ekspanziju. U karijeri nalik filmskoj, iako nije imao iskustva u brodarskoj industriji, odrekao se svega za šta je radio da bi se kladio na intermodalni prevoz. Prodao je svoj udeo od 75% u kompaniji McLean Trucking za 6 miliona dolara 1955. godine i postao vlasnik i predsednik kompanije Pan-Atlantic, koju je preimenovao u SeaLand Industries.

Do kraja 1960-ih, kompanija McLean’s SeaLand Industries imala je dvadeset i sedam hiljada kontejnera, trideset šest brodova i pristup u više od trideset lučkih gradova. Sa vrhunskom tržišnom pozicijom, SeaLand je bio atraktivan kandidat za akviziciju, a 1969. R.J. Reynolds je kompaniju kupio za 160 miliona dolara.

Maklinov pogreb 2001. godine obeležile su brodske sirene širom sveta, odajući tako počast začetniku „kontejnerske revolucije“ bez koje je nezamisliv savremeni obim svetske trgovine, a time i svetske podele rada i globalizacije.