Transport robe Savom – Luka Slavonski Brod dobila koncesionara

U Slavonskom Brodu je 20. jula potpisan ugovor za izgradnju lučke infrastrukture u Slavonskom Brodu, vrednosti veće od 13 mil EUR, kao i ugovor o koncesiji za tu luku.

Direktor Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod Marijan Jurić, je s predstavnicima kompanije GH Holding potpisao ugovor o izvođenju infrastrukturnih radova u lučkom području luke Slavonski Brod, a sa kompanijom „Manšped“ ugovor o koncesiji za obavljanje lučke delatnosti, prenosi seebiz.eu.

Luka Slavonski Brod prepoznata je kao važan deo evropske saobraćajne infrastrukture te će se projekt „Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod“ sufinansirati kroz CEF program (Connecting Europe Facility).

 

– Izuzetno mi je drago da će se ovako velika investicija s više od 56% sredstava sufinansirati iz CEF programa. Znači da smo prepoznali razvoj rečnih plovnih puteva, razvoj Slavonskog Broda, investiranje u infrastrukturu, lučki plato, pristupne puteve – rekao je premijer Andrej Plenković.

Uz ugovor za izgradnju lučke infrastrukture, potpisan je i ugovor o koncesiji u luci Slavonski Brod, a direktor Lučke uprave Marijan Jurić ističe kako je taj dugo očekivani ugovor s koncesionarom najava konačnog oživljavanja aktivnosti u luci Slavonski Brod.

– Vlada je stala ispred ovog projekta i rešila sve potrebne odluke u roku šest meseci. To su prepoznali i koncesionari. Nakon duge borbe da se prostor konačno privede svrsi, rok za završetak radova je dva meseca. Za nas je najvažniji dolazak koncesionara, koji opravdava uložena sredstva. On će idućih 15 i više godina ovde raditi i zapošljavati. Nakon ovoga, partneri zainteresovani za ulaganje u unutrašnjoj zoni područja luke mogu krenuti s ulaganjem u proizvodne i skladišne kapacitete – rekao je Jurić.