U Pirej uplovio najveći brod do sada – Teretnjak „Taurus“ prevozi 20.000 kontejnera

U grčku Luku Pirej 26. februara je uplovio najveći kineski brod za prevoz kontejnera. Izgrađen ove godine, jedan je od najvećih brodova u svetu i najveći koji je ikada do sada uplovio u ovu luku.

Brod „Taurus„, kineske firme COSCO shipping, dugačak je 400 metara i širok 58, i prevozi 20.000 trgovačkih kontejnera dužine šest metara, objavio je atinski lst Katimerini.

Na svom prvom putovanju od Kine do Roterdama, taj brod pod zastavom Hong Konga istovaruje deo tereta u Pireju koji je jedna od retkih luka u Evropi koje mogu da ga opsluže, za šta su potrebni dubina luke, dužina keja i posebni kranovi.

Dolaskom ovog broda za saobraćaj se nezvanično otvara deo Pireja koji je otkupila kineska firma COSCO, a modernizacija tog dela će biti završena ove godine. Po završetku radova, Pirej će biti jedina sredozemna luka koja će moći da odjednom primi po pet najvećih brodova.

Investicija je vredna 230 mil EUR, kao dodatak na 500 mil EUR kojima je COSCO kupio 51% preduzeća Luka Pirej.

„Taurus“, čija je bruto tonaža 199.000 tona, u Pirej je uplovio uz pomoć pet tegljača, koliko je potrebno zbog njegove veličine.

Taj brod i drugi iz nove kategorije Džinovski prevoznici (Giga Carriers), koji mogu da nose po više od 18.000 kontejnera, radiće na novom pomorskom Putu svile koji Kinu povezuje s Evropom.

Pirej je sada treća po veličini trgovinska luka Sredozemlja, a cilj firme COSCO je da do 2020. godine bude najveća luka na tom moru i jedna od najvećih u svetu.