U „Port of Adria“ dopremljeni prvi delovi za vetroelektranu na Možuri

U cilju realizacije izgradnje vetroelektrane na Možuri, početkom marta je u „Port of Adria“ uplovio brod m/v „Tian XI“ koji je iz Kine dopremio 4.965 tona tereta, odnosno 243 koleta koje čine komponente vetrenjača i pripadajuća oprema. U pitanju je projekat od strateškog značaja za privredu Crne Gore čija je vrednost 87 mil EUR. Ovo je prvi od ukupno dva broda koji će dopremiti ukupno 8.821 tonu odnosno 425 koleta. Uplovljavanje drugog broda očekuje se u aprilu.

– Naš tim je izvršio neophodne pripremne aktivnosti uređenja otvorenog skladišnog prostora površine 40.000 m2 i operativnog prostora na terminalu. Rad na ovakvim projektima je specifičan jer uspeh zavisi od saradnje sa svim učesnicima u procesu. Kod nestandardnih, gabaritnih tereta, potrebna je dodatna pažnja kako bi se obezbedio teret, ali i sigurnost zaposlenih. Specijalizovani projekti nužno zahtevaju dobru saradnju i dobru komunikaciju svih aktera uključenih u kompletni logistički proces dopreme, pretovara, skladištenja i otpreme projektnog tereta –  saopštio je Sedat Kara, izvršni direktor „Port of Adria“.

Podsetimo, AD „Port of Adria“ je u poslednje 3 godine uspešno realizovala pretovar raznovrsnih specijalnih tereta za projekte od velikog značaja za Crnu Goru kao što su: vetrenjače za projekat na Krnovu, transformatori (pojedinačne težine 200 tona) za EPCG, podmorski energetski kabal između Crne Gore i Italije, kao i opremu za izgradnju autoputa Bar-Boljari. U narednom periodu očekuje se još jedan brod sa elementima za projekat vetroelektrane na Možuri, kao i nastavak dopreme opreme za projekte koji su u toku poput izgradnje autoputa Bar-Boljari i trafostanice na lokaciji Lastva Grbaljska.