Ukrajina našla rešenje za izvoz žita – na trasi Dunav, železnica i hrvatske luke na Jadranu

Ukrajina će izvoziti žitarice preko hrvatskih luka na Jadranskom moru, a žito će u Hrvatsku dopremiti Dunavom, a potom železnicom do jadranske obale, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo navodi da je s Hrvatskom o tome postiglo dogovor, prenosi hrvatska agencija Hina.

U ponedeljak je u Kijevu bio hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i tada je objavljeno da je Hrvatska Ukrajini na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita. Ukrajina nije objavila koja bi se količina žita mogla izvesti na taj način, prenela je Hina, pozivajući se na nemačku agenciju DPA.

Korišćenjem tog transportnog puta Ukrajina želi da zaobiđe blokadu Rusije u Crnom moru, nakon što je Moskva sredinom jula otkazala ugovor o izvozu žitarica koji su dogovorili Ujedinjene nacije i Turska.

Kijev pokušava da usmeri izvoz kopnenim putem preko EU, ali nekoliko susednih zemalja poput Poljske takođe opstruira tu transportnu rutu. Mnogi poljoprivrednici u EU strahuju od pada cena ako ukrajinsko žito stigne na tržište.

Foto: Pixabay/fxzh, ilustracija