Velizar Perunović, komercijalni direktor „Port of Adria“ – Naša vizija je da postanemo glavna luka/kapija Jadrana

„Port of Adria“, nekadašnje preduzeće Kontejnerski terminal i generalni tereti Bar, deo je „Global Ports Holding“-a.  Osnovna delatnost kompanije je pretovar i skladištenje kontejnera i svih vrsta generalnih tereta na površini od 520.000m2. Raspolažu sa potpuno opremljenim tehnološkim celinama – kontejnerskim terminalom, terminalom za generalne terete, drvnim terminalom, Ro Ro terminalom i kruz terminalom, sa ukupno 9 vezova. Poseduju 12 zatvorenih skladišta, kao i otvoreni skladišni prostor.

Kompanija je prošle godine otvorila predstavništvo u Srbiji, a obim poslovanja  raste. To nam je bio povod za detaljnije predstavljanje „Port of Adria“.  Velizar Perunović, komercijalni direktor  „Port of Adria“ u intervjuu za PlutonLogistics govori o rezultatima te kompanije, o saradnji sa preduzećima iz Srbije, kao i o kratkoročnim i dugoročnim planovima.

PL: Srpske kompanije su tradicionalno usmerene na Bar. Koliko je za kompaniju „Port od Adria“ važno naše tržište?

– Srbija je uvek bila i jeste strateški partner barskoj luci u odnosu na ostale zemlje regiona. Upravo zato, početkom 2017. godine, kompanija je otvorila svoje predstavništvo u Beogradu kako bi u glavnom ekonomskom i industrijskom centru Srbije bila bliže svojim klijentima.

Rezultati ovakvog proaktivnog delovanja su već vidljivi – broj kontejnera u uvozu sa odredištem Srbija u prvom kvartalu 2018. u odnosu na isti period 2017. porastao je sa 2.327 na 2.983, dok je izvoz u istom periodu porastao sa 769 na 1.525 kontejnera. Ovo predstavlja uvećanje od 28% u uvozu, odnosno 98% u izvozu. Pretovar generalnog tereta u istom uporednom periodu gde je zemlja porekla ili odredišta Srbija povećao se za 6%, što nas dovodi do ukupnog uvećanja u uvozu od 42% i u izvozu od 94%.

PL: „Port of Adria“, nekadašnje preduzeće Kontejnerski terminal i generalni tereti, deo je „Global Ports Holding“-a, koji je u poslovanje u Baru uložio više od 20 mil EUR. Sa kojim kapacitetima sada raspolažete?

– Početkom 2014. godine, kompanija je postala deo renomirane međunarodne korporacije „Global Ports Holding“. Novi naziv kompanije najbolje oslikava našu viziju – da postanemo glavna luka/kapija Jadrana. Iako je prepoznat kao svetski lider u upravljanju kruzing lukama, „Global Ports Holding“ godišnje pretovara 5,2 miliona tona tereta u svojim lukama. Od procesa privatizacije, više od 28 mil EUR uloženo je u AD „Port of Adria“.

Nabavkom novog krana, uz postojeći raspoloživi kontejnerski kran, i realizacijom ostalih investicija koje uključuju nabavku univerzalne mobilne dizalice Gottwald HMK260E i kupovinu nove horizontalne mehanizacije i opreme, instalacijom novog terminalskog softvera, ulaganjem u infrastrukturu i ljudske resurse, „Port of Adria“ je utrostručila svoje operativne kapacitete.

Naša osnovna delatnost je pretovar i skladištenje kontejnera i svih vrsta generalnih tereta na površini od 520.000m2. Raspolažemo sa potpuno opremljenim tehnološkim celinama, i to: kontejnerskim terminalom, terminalom za generalne terete, drvnim terminalom, Ro Ro terminalom i kruz terminalom, sa ukupno 9 vezova. Impozantni skladišni prostor čine 12 zatvorenih skladišta ukupne površine 76.732m2 i 163.390m2 otvorenog skladišnog prostora. Železnički koloseci idu do svakog brodskog veza i skladišta, tako da je moguć direktni pretovar drumsko-železničko-brodski.

Na svim dokovima moguće je istovremeno vezati različite tipove brodova po međunarodnim uzansama sa deklarisanim gazom do 11m. Kompletno područje je ograđeno, pokriveno video nadzorom, čime je obezbeđena visoka sigurnost za robu i obavljanje pretovarnih manipulacija.

Novi kran

PL: Prvi kvartal ste započeli sa dobrim rezultatima. Ukupan promet tereta veći je za 54%. Šta je doprinelo ovom rezultatu?

– Ukupan promet tereta u kompaniji „Port of Adria“ za prva tri meseca ove godine iznosio je 152.747 hiljada tona, što je 54% više u odnosu na uporedni period prošle godine. Promet kontejnera u TEU jedinicama zabeležio je povećanje od 7%, dok je promet generalnih tereta veći za 162% u odnosu na isti period 2017. godine. U odnosu na isti uporedni period 2013. godine koja je prethodila privatizaciji, u prvom kvartalu tekuće godine promet kontejnera u TEU jedinicama povećan je 65%, dok je promet generalnih tereta veći za 35%. Pored navedenih unapređenja koja su rezultat sprovedenih investicija, profesionalnost i posvećenost svih zaposlenih ključni su za uspehe koje postižemo.

PL: Sa kojim pomorskim kompanijama sarađujete? Sa kojim zemalja se najviše trguje preko Bara do i iz Srbije? Koja roba se najviše transportuje preko „Port of Adria“?

– Naši strateški partneri su vodeće brodske kompanije kao što su „Mediterranean Shipping Company“, „Maersk Group“, CMA CGM Group i „Hapag Lloyd“.

Jedan od prioritetnih komercijalnih ciljeva kompanije je da u narednom periodu unapredimo saradnju sa postojećim pomorskim kompanijama kao i uspostavljanje redovnih kontejnerskih linija sa drugim kompanijama koje svojim linijama tiču druge luke u Jadranu.

Najviše robe u Srbiju dolazi iz Kine, Indije, Ekvadora, Kanade i Španije, dok se najviše izvozi za Kinu, Ameriku i Kanadu. Kada govorimo o najznačajnim robama koje se najviše transportuju preko naše luke od generalnih tereta to su: toplo/hladno valjana traka, aluminijum, građa, banane, cement, pocinkovani lim, lesonitne ploče kao i oprema – projektni tereti. Kada je u pitanju kontejnerizovan teret, najznačajnije robe su: banane, polietilen, mašine i oprema, šećer, smrznuti proizvodi, keramika, tekstil, rude, razna potrošačka roba i sl.

PL: Šta biste izdvojili kao interesantne projekte ili poslove urađene u prethodnom periodu? Koje prednosti ističete u poređenju sa drugim jadranskim lukama?

– AD „Port of Adria“ u svakom trenutku može da odgovori zahtevima partnera. U poslednje 3 godine uspešno smo realizovali pretovar raznovrsnih specijalnih tereta za projekte od velikog značaja za Crnu Goru kao što su: vetrenjače za projekat na Krnovu, transformatori (pojedinačne težine 200 tona) za EPCG, podmorski energetski kabal između Crne Gore i Italije, kao i opremu za izgradnju auto puta Bar-Boljari. U cilju realizacije izgradnje vetroelektrane na Možuri, u ovoj godini prihvatili smo dva broda koja su iz Kine dopremili komponente vetrenjača i pripadajuće opreme. U pitanju je projekat od strateškog značaja za privredu Crne Gore, čija je vrednost 87 mil EUR. U narednom periodu očekujemo nastavak dopreme opreme za projekte koji su u toku poput izgradnje autoputa Bar-Boljari i trafostanice na lokaciji Lastva Grbaljska. Često smo u prilici da prihvatimoi američke i druge nacionalne vojne brodove.
Bez sumnje, naša ključna prednost u odnosu na luke regiona je ogromni otvoreni i zatvoreni skladišni prostor. Cenovnom politikom, uslovima korišćenja i dijapazonom usluga koje nudimo činimo ga dodatno atraktivnim.
„Port of Adria“ je drumski povezana sa svim glavnim oblastima u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini i bliža je u odnosu na bilo koju drugu luku na Jadranu. Projekat autoputa Bar-Beograd omogućiće da „Port of Adria“ postane konkurentnija i dostupnija.

Projektni teret

PL: Sa kojim klijentima najviše poslujete?

– Imamo kontinuiranu saradnju sa svim agentima, globalnim i lokalnim logističarima, špediterima koji su prisutni u našoj branši. Naveo bih neke od značajnih klijenata kao što su: „Philip Morris“, „Coca-Cola HBC“ Srbija, „Agromarket“, „Gorenje“, „Tetra Pak“, „Rastoder“, „Carnex“, „Nestle Adriatic Foods“, „Cooper Tire & Rubber Company“, „Peštan“…
Naši strateški partneri kada govorimo o generalnim teretima su kompanije sa kojima imamo dugogodišnju saradnju sa tržišta Srbije, poput HBiS – Smederevo i „Impol Seval“ Sevojno.

PL: Koje su najvažnije prepreke koje sprečavaju veći obim transporta preko barske luke?

– Kao najvažnije prepreke izdvojio bih i dalje nezavršen autoput Bar-Beograd kao i železničku vezu koju je potrebno obnoviti između Bara i Beograda, odnosno rekonstrukciju i modernizaciju železničke infrastrukture. Ono što nas posebno raduje jeste što se oba projekta iz oblasti saobraćajne infrastrukture nalaze na jedinstvenoj listi prioriteta Vlade Crne Gore za 2018. godinu. Očekujemo nastavak rekonstrukcije železničke pruge Bar-Vrbnica, kao i deonice Mateševo- Andrijevica autoputa Bar- Boljare.

PL: Kako vidite budućnost posla kojim se bavite?

– Želja i jedan od planova nam je da „Port of Adria“ i barska luka budu čvorište koje će se koristiti kao središnja destinacija kamiona koji putuju između Zapadne Evrope i Turske.
Živimo u tehnološkoj eri tako da su granice samo prividne. Neminovno je da se i naša strategija razvoja zasniva na saradnji kako sa lokalnim tako i međunarodnim kompanijama kroz realizaciju projekata od zajedničkog značaja i interesa. Svakako fokus mora biti i jeste na sopstvenim ljuduskim resursima koji daju dodatnu vrednost usluzi koju pružamo.
„Port of Adria“ je apsolutno posvećena radu i praćenju svih aktuelnih trendova u logistici. Na raspolaganju smo svim klijentima kako bi se zajedno bolje pozicionirali na tržištu.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.