Vlada Crne Gore „vraća” Port of Adria za deset miliona evra

Vlada Crne Gore kupiće za deset miliona evra deo Luke Bar kojom upravlja turska kompanija Port of Adrija i preuzeće dugove ove kompanije, koji su krajem septembra iznosili 35,6 miliona evra, saznaje Dan od izvora u crnogorskoj izvršnoj vlasti. Reč je o nekadašnjim kontejnerskim terminalima, koji su pre deset godina prodati jednoj turskoj kompaniji za osam miliona evra.

To će najverovatnije biti epilog pregovora koji se ovih dana intenzivno vode. Na ovaj način su iz igre ispale neke kompanije iz Srbije, koje su prema nezvaničnim informacijama imale mnogo bolju ponudu, ali su se turski partneri saglasili sa predstavnicima Vlade da je dobro da se ovaj deo Luke vrati u vlasništvo države.

Turski Global ports holding je privatizacijom 2013. godine preuzeo poslovna prava u AD Port of Adria Bar i poseduje 62,09% akcija.

Port of Adria je višenamenska luka sa operativnom obalom dužine 1.440 metara, namenskim terminalima za kontejnerske brodove, generalne teretne brodove, RO RO brodove i kruzere. Luka se prostire na ukupnoj površini od 518.790 m2 sa devet vezova i godišnjim pretovarnim kapacitetom od 750.000 TEU jedinica i šest miliona tona generalnog tereta.

Čitavo područje Luke Jadran je u potpunosti pod režimom Slobodne zone.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je u utorak, 24. januara, da su predstavnici Vlade započeli pregovore o vraćanju Luke Bar u vlasništvo države. Abazović je rekao da su on i ministar finansija Aleksandar Damjanović započeli pregovore sa menadžmentom turske kompanije Port of Adria, koja upravlja dijelom Luke Bar, da država ponovo preuzme jedinstvenu Luku Bar.

– Na dobrom smo putu da ovu transakciju završimo i da značajnu imovinu vratimo u državno vlasništvo – rekao je Abazović.

On je rekao da „država ponovo preuzima jedinstvenu Luku Bar“, navodeći da Vlada ovim potezom „ispravlja greške svojih prethodnika“.

– Luka Bar će biti generator privrednog razvoja Crne Gore – rekao je Abazović.

Vanredna skupština akcionara Luke Bar 24. februara

Vanredna sjednica Skupštine akcionara Luke Bar biće održana 24. februara u prostorijama upravne zgrade tog preduzeća. Na dnevnom redu je usvajanje izmjena i dopuna Statuta Luke Bar, kao i razrešenje i izbor članova upravnog odbora.

Na dnevnom redu sednice biće i usvajanje Zapisnika sa ponovljene redovne sednice Skupštine akcionara održane 17. juna prošle godine, prenela je Mina Business.

Država je vlasnik 77,57% akcija, dok je kastodi račun 1 CK-Zbirno vlasnik 1,04% akcija. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto akcija.

Vlada je u više navrata otkupljivala deo akcija manjinskih akcionara Luke Bar, kako bi stekla dvotrećinsko vlasništvo, što omogućava donošenje strateških odluka u kompaniji.

Vlada je ranije najavila da namerava da kupi akcije kompanije Port of Adria od turske kompanije Global ports, a zatim ga pripoji barskoj luci.

Odlukom tadašnjih vlasti, Luka Bar je podeljena 2009. godine, a iz nje je izdvojeno preduzeće Kontejnerski terminali, čiji je većinski paket vlada prodala za osam miliona evra turskoj kompaniji, koja nije uspela da ostvari pozitivno poslovanje. Port of Adria je na kraju septembra imala ukupan gubitak u poslovanju od 35,6 miliona evra. Za devet meseci ove godine minus je iznosio 456.160 evra, prenosi dan.co.me.

Foto: Luka Bar