Vlada Srbije donela uredbu o pomorskim brodovima koje nema

Vlada Srbije donela je Uredbu o bezbednom ukrcavanju i iskrcavanju pomorskih brodova za prevoz rasutog tereta, uprkos tome što mi, bar zasada, taj tip plovila nemamo, piše „eKapija“.

Uredbom, koja je stupila na snagu, propisuju se uslovi za bezbedno ukrcavanje i iskrcavanje pomorskih brodova za rasuti teret koji viju zastavu Republike Srbije i koji pristaju na lučke terminale radi ukrcavanja ili iskrcavanja krutih rasutih tereta.

Međutim, u ovom trenutku nijedan pomorski brod nije upisan u domaći upisnik, te ovaj deo uredbe trenutno nema svoju primenu, ali, kako kažu u Ministarstvu saobraćaja, Republika Srbija je 2011. godine započela postupak uspostavljanja povoljnog zakonodavnog i ekonomskog okvira koji će privući velike svetske brodovlasnike da deo svoje flote stave pod zastavu naše zemlje.

Ipak,  u Srbiju mogu da uplove pomorski brodovi i to u luke Prahovo i Smederevo.

– Uredba o bezbednom ukrcavanju i iskrcavanju pomorskih brodova za prevoz rasutog tereta odnosi se na luke, odnosno lučke terminale na teritoriji Republike Srbije kod kojih postoji mogućnost pristajanja pomorskih brodova za rasuti teret na koje se primenjuje ova uredba. Prema klasifikaciji unutrašnjih vodnih puteva koja je data u Evropskom sporazumu o glavnim unutrašnjim vodnim putevima od međunarodnog značaja (AGN), na teritoriji Republike Srbije luke u Prahovu i Smederevu imaju status rečno-morskih luka, kod kojih postoji mogućnost pristajanja i pomorskih brodova – kažu u Ministarstvu, a prenosi eKapija.