„Amazon” planira da robu dostavlja bespilotnim letelicama

Želite li da poručenu robu dobijete za samo pola sata? To će uskoro biti i moguće, jer su u kompaniji „Amazon” smislili novi način isporuke robe – bespilotnim letelicama.

Prema rečima izvršnog direktora ove kompanije Džefa Bezosa, uskoro bi mogao da zaživi nov način dostave robe, prema kom bi male bespilotne letelice spuštale pakete na prag primalaca pošiljke, izveštava Frans pres, a prenosi Tanjug.

Novi projekt „Amazona”, koji se bavi prodajom preko interneta širom sveta, još mora da prođe dosta testiranja, kao i da dobije odobrenja regulatornih vlasti.

Prema rečima Bezosa, projekat bi mogao da se ostvari za pet godina, a električna letelica bi mogla da prenosi porudžbine težine do 2,3 kilograma koje inače pokrivaju oko 86 odsto celokupnih narudžbina ove kompanije.

Kako piše „Vašington post”, koga je Bezos kupio nedavno, profesor prava na Univerzitetu u Vašingtonu Rajan Kalo podseća da je američki Kongres 2012. godine, tražeći od federalne službe da otvori nebo i za komecijalnu upotrebu bespilotnih letilica, na umu imao ovakvu vrstu primene tih letelica. Za sada postoje stroga ograničenja upotreba bespilotnih letelica za komercijalne svrhe, dodao je Kalo i izrazio nadu da će to uskoro biti promenjeno. Bezos je na televiziji Si-Bi-Es pokazao radnu verziju prototipa letelice s osam elisa, takozvanog oktokopera, s oznakom „Amazon prajm er”, prenela je Beta.

Nakon što se na sajtu amazon.com klikne dugme za plaćanje, mali robot bi se podigao u vazduh i poleteo kao veliki mehanički insekt kako bi isporučio paket za samo pola sata. Mini-roboti imaju ekološki električni motor, i mogu da raznose narudžbine u radijusu od 16 kilometara od distributivnog centra „Amazona”, koji u Srbiji još ne postoji.

Bespilotna letelica (foto:amazon.com)
Bespilotna letelica (foto:amazon.com)
Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.