3D štampa i na železnici – Delovi za lokomotive stižu iz digitalnog magacina

Kompanija Deutsche Bahn (DB) jproizvodnjom kućišta zupčanika za ranžirne lokomotive dostigla je brojku od 100.000 rezervnih delova proizvedenih korišćenjem tehnologije 3D štampanja. Sa zapreminom od skoro jednog kubnog metra i težinom od 570 kilograma, to je najveći i ujedno najteži 3D štampani deo koji ova grupa koristi.

Rezerni deo neophodan za rad ranžirne lokomotive. U budućnosti će oko 370 lokomotiva imati koristi od brzine novog procesa, moći će brže da se poprave i da se ponovo koriste u ranžirnim operacijama.

Korišćenjem konvencionalnih metoda nabavke, deo bi bio dostupan samo od proizvođača lokomotiva sa dugim rokovima isporuke od deset meseci u proseku. Odlučivši se za repliku koja koristi tehnologiju 3D štampanja, DB je skratio rok isporuke na dva meseca. Novo kućište se proizvodi u indirektnom procesu 3D štampanja korišćenjem mlaznog veziva. Početni materijal u prahu se kombinuje sa tečnim vezivnim sredstvom da bi se formirao kalup u koji se kasnije izliva deo.

Kućište je deo digitalnog skladišta koje DB kontinuirano proširuje. Virtuelni tehnički crteži rezervnih delova se čuvaju u bazi podataka.

Ako je potrebno, ovi delovi se mogu proizvesti brzo i lako jednim klikom miša pomoću 3D štampača. To štedi logistički prostor, troškove skladištenja, skraćuje vreme isporuke i logističke lance i time stvara nezavisnost, značaju pre svega u periodima globalnih kriza, poput pandemije korona virisa ili rata u Ukrajini.

Na ovaj način, DB obezbeđuje veću i održivost. Kraće udaljenosti i manja fizička skladišta znače smanjenje emisije CO2 i rasipanja resursa preko suvišnih zaliha. Osim toga, 3D štampa sama po sebi štedi resurse, zato što se u proizvodnji koristi samo stvarno potrebna sirovina. Ovo je ekonomičnije od takozvanih procesa rezanja, u kojima se delovi prozvode „iz bloka“. Pored toga, 3D štampa produžava životni ciklus vozila, jer DB može da je koristi za proizvodnju komponenti koje više nisu dostupne od proizvođača.

Daniela Gerd tom Markotten, članica odbora DB za digitalizaciju i tehnologiju kaže da 3D štampanje transformiše održavanje.

– To štedi vreme, novac i resurse jer možemo da proizvedemo rezervne delove pritiskom na dugme zahvaljujući „digitalnom magacinu“ i ne trebaju nam velike zalihe. U vremenima globalnih uskih grla u snabdevanju i nestašice sirovina, 3D štampanje je važnije nego ikad – smatra Daniela Gerd.

DB je svetski lider u 3D štampanju za železničku industriju. Ono što je počelo 2015. sa jednostavnijim rezervnim delovima kao što je plastična kuka za kaput, sada je preraslo u 100.000 delova za više od 500 različitih primena – to takođe uključuje čelične delove. Oko 1.000 virtuelnih modela trenutno je uskladišteno u digitalnom skladištu. Do 2030. oko 10.000 različitih komponenti treba da bude na zalihama na ovaj način.

DB za proizvodnju koristi sopstvene štampače i partnersku mrežu. Krajem 2016. grupa je pokrenula mrežu Mobility goes Additive. Više od 140 kompanija – od korisnika, proizvođača štamparskih mašina i dobavljača štamparskih usluga do univerziteta i početnika – sada radi zajedno na promovisanju inovacija. Koriste se različiti procesi štampanja, uključujući ekstruziju materijala, proces praškastog sloja i brizganje veziva.

Izvor: Verkehr.co.at

Foto: Copyright Deutsche Bahn AG/Kathrin Werner

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.