Bolja saradnja Srbije i Bugarske u železničkom saobraćaju

Srbija i Bugarska žele da unaprede saradnju u železničkom saobraćaju posebno imajući u vidu da se ubrzo očekuje početak rekonstrukcije pruge Niš – Dimitrovgrad, zaključeno je na sastanku Direkcija za železnice sa Agencijom za železnice Republike Bugarske održanom 25. i 26. oktobra u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Direkcija za železnice, na sastanku je takođe predloženo ustanovljavanje okvira za stalnu saradnju u oblasti bezbednosti i interoperabilnosti u železničkom saobraćaju između dve institucije, a sve u cilju razmene iskustava u svim aspektima rada i unapređenja železničkog saobraćaja između Srbije i Bugarske.

Predstavljajući ukratko stanje na železničkom tržištu, predstavnici Bugarske podsetili su da su se uslovi za otvaranje tržišta za privatne prevoznike u Bugarskoj stekli 2001. donošenjem novog Zakona o železnici, koji je omogućio razdvajanje infrastrukture od prevoza, odnosno podelu nacionalne železničke kompanije na upravljača infrastrukture i prevoznike.

Trenutno Bugarska ima 18 licenciranih železničkih prevoznika, od kojih je 1 za prevoz putnika i 17 za prevoz robe.

Predstavnici su se tokom sastanka bavili glavnim temama iz delokruga rada oba organa, odnosno razgovarali su o regulisanju tržišta železničkih usluga, pravima putnika, licenciranju železničkih prevoznika, bezbednosti železničkog saobraćaja i interoperabilnosti železničkog sistema.

Bilo je reči i o izdavanju sertifikata o bezbednosti i dozvola za vozna sredstva sa posebnim osvrtom na procedure koje se u Bugarskoj, kao zemlji članici Evropske unije, sprovode od uspostavljanja četvrtog železničkog paketa. Takođe, razmenjene su informacije i dati predlozi u vezi Nacrta sporazuma između o utvrđivanju granične procedure za železnički granični prelaz Dimitrovgrad – Dragoman, čije usaglašavanje je u toku, navodi se u saopštenju Direkcije za železnice.

Srbija i Bugarska, podsetimo, od kraja prošle godine razmatraju i mogućnost zajedničke zgradnje intermodalnog terminala u pograničnoj oblasti.