Dve godine od prvog direktnog voza Srbija-Kina: kakve su perspektive redovne linije?

Krajem oktobra 2019. godine u Beograd je stigao prvi teretni voz iz kineskog Đinana, čime je uspostavljena prva železnička kargo linija između Srbije i Kine. Voz je doneo opremu koju kineske kompanije koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte. U 2020, još jedan direktan voz doneo je iz Kine u Srbiju medicinsku pomoć za suzbijanje pandemije.

Generalni direktor kompanije Srbija Kargo Dušan Garibović naveo je u izjavi za agenciju Beta kako smatra da je perspektiva ovog vida transporta robe iz Kine u Srbiju izvesna i da će se broj vozova povećavati.

– Ta dva voza, koja su bila namenska, ona u stvari govore da će železnički saobraćaj od Kine do Srbije ili nekih drugih destinacija u Zapadnoj ili Centralnoj Evropi biti sve češći i biti sve veći i jednog dana postati redovni – izjavio je Garibović.

Kao glavni podsticaj za kargo povezivanje železnicom Srbije i Kine, koje je nekada, kako je rekao, bilo u domenu naučne fantastike, Garibović navodi projekat „Pojas i put“, a trenutno težište saradnje u toj oblasti je sa velikim kineskim kompanijama koje već rade u Srbiji.

Podsetio je da, pored direktnih vozova – što je segment koji je tek na početku i koji će, kako je naveo, „svakako postati redovan u nekoj bliskoj budućnosti“, Srbija Kargo prevozi 2.250.000 tona robe za HBIS Smederevo, kinesku kompaniju koja je kupila našu železaru. Takođe, tokom ove godine će prevesti oko 700.000 tona rude bakra koja ide iz Bora za Luku Bar, za Zijin Bor Copper.

Garibović je u podsetio da Srbija Kargo ima odliču saradnju sa kineskom kompanijom COSCO SHIPPING.

U prošloj godini smo prevezli 1.328 kontejnerskih vozova iz Luke Pirej do Srbije ili dalje prema Centralnoj i Zapadnoj Evropi, što je povećanje od šest puta u odnosu na 2014. godinu kada su ti kontejnerski vozovi počeli da dolaze iz Pirej, odnosno kada je COCSO kupio 51% akcija ove luke, dodao je.

Izvor: Srbija Kargo