Engleski doručak stiže vozom – Čuvena fabrika hrane planira sopstveni železnički terminal

Gigantska Heinz fabrika hrane u Viganu na severozapadu Engleske uskoro bi mogla da bude opsluživana prugom, umesto drumom. Nedavno je završen pilot-projekat koji se pokazao kao veoma uspešan kako sa aspekta brzine, tako i poštovanja bezbednosnih procedura.

Čuveni evropski proizvođač hrane na ovaj način planira da iskoristi obližnju železničku mrežu, koja se proteže duž severne granice fabričkog kompleksa na lokaciji Kitt Green, za inovativan način masovne distribucije. Testiranja su sprovedena tokom noći, nakon prolaska poslednjih putničkih vozova i sve je proteklo u najboljem redu.

Kompanija Kraft Heinz ima nameru da formira ekološku rutu koja bi obuhvatala pomorsko-železničku vezu izumeđu pogona u Britaniji i Heinz fabrike u Holandiji, kao i distributivnog centra. Kontejneri bi kopnenu deonicu prelazili železnicom, a potom išli trajektom od Hala (UK) do holanskih luka. Osim benefita za životnu sredinu, takva šema omogućila bi i značajno brži prevoz, smatraju.

Kraft Heinz najavio je i plan za gradnju železničkog terminala, a investicija bi mogla dostići 140 miliona britanskih funti.

– Kao jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju hrane i pića, ozbiljno shvatamo svoju odgovornost da smanjimo uticaj na životnu sredinu, suočeni sa klimatskim promenama – rekao je generalni direktor Migel Patrisio.

Od njive do trpeze – vozom 

Ako postoji neka roba koju Britanija i dalje proizvodi u punom obimu – to je hrana. Britanci su danas više nego ikada snabdeveni domaćim proizvodima. Sve te namirnice se kreću širom zemlje, dolazeći od farme do viljuške na razne načine – a železnički transport je sad definitivno “na meniju”, piše railfreight.com. Skidanje lavovskog dela proizvodnje sa lokalne putne mreže nailazi i na veliku podršku lokalne zajednice.

Ideju vlasnika fabrike iz koje godišnje izlazi oko 400.000 tona proizvoda, poput čuvenog Heinz konzerviranog pasulja, pomno prate i drugi proizvođači, posebno oni koji imaju železnicu u svom susedstva. Neki analitičari čak optimistično gledaju na ove planove, kao na početak novog masovnog trenda – uprkos visokim početnim troškovima. Takođe, važno je pomenuti i da nacionalne, kao i lokalne vlasti širom Britanije, pružaju različite vrste podsticaja za selidbu na prugu.

Pasulj, kao kultni sastojak britanske trpeze, mogao bi tako da do stolova potrošača uskoro putuje – vozom.