I kontejneri u kapsulama – HHLA predstavlja teretni hyperloop (VIDEO)

Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) i HyperloopTT spremni su da predstave projekat HyperPort: model za transport kontejnera uz pomoć hyperloop tehnologije. Dve kompanije razvijaju ovaj koncept kako bi poboljšale povezanost morskih luka i zaleđa i uvećale kapacitet i efikasnost terminala.

Osnovna delatnost nemačke Hamburger Hafen und Logistik AG je rukovanje kontejnerima u morskim lukama i njihov transport do nemačkog i evropskog zaleđa, a grupacija nudi širok i spektar lučkih, konsultantskih i logističkih usluga (krajem prošle godine su, podsetimo, postali i većinski vlasnik novog terminala u Luci Trst). Istraživačka kompanija HyperloopTT, čije je sedište u Sjedinjenim Američkim Državama, sarađuje sa HHLA od kraja 2018, kada su osmislili studiju dizajna za HyperPort.

Partneri su sada, kako je saopšteno, spremni da demonstriraju svoj napredak koristeći virtuelnu stvarnost. HyperPort će biti predstavljen na najvećem svetskom sajmu o mobilnosti – ITS kongresu u Hamburgu, koji će se održati 11-15. oktobra ove godine.

Kontejneri u kapsulama

Cilj projekta HyperPort je da omogući brzi transport kontejnera između luka i odredišta u zaleđima, uz pomoć transportnih kapsula.

Prema projektu, transportna kapsula može da primi dva kontejnera od 20 stopa ili jedan kontejner od 40 ili 45 stopa, po isporuci. Zamišljeno je da se kontejneri ubacuju vertikalno u kapsule (koje bi imale otvor na gornjem delu), te da potom putuju brzinom od oko 100km/h „u zatvorenom radnom okruženju, bez uticaja saobraćaja ili drugih faktora iz okoline“, navodi se u saopštenju HHLA. Ovim sistemom bilo bi moguće transportovati do 2.800 kontejnera na dan.

Foto: HHLA/Mormedi

Transportne kapsule dizajnirala je nagrađivana španska kompanija za industrijski dizajn Mormedi u saradnji sa CT Ingenieros, a već su spremne za izradu. Kako se navodi u saopštenju HHLA, u razvoj ovog koncepta (dizajn, analitičke modele, proračune, 3D vizuelizacije, optimizacije…) uloženo je više od 20.000 sati rada.

– Korišćenjem iste osnovne tehnologije, kao i za naše putničke sisteme, HyperPort bi mogao da obezbedi zaštitu lanaca snabdevanja, uz istovremeno rasterećenje lučkih regiona – rekao je Andres De Leon, generalni direktor HyperloopTT.

Kako biste se pripremili za budućnost, neophodno je da uvodite inovacije, navodi Gerlinde John, menadžerka projekta HyperPort u kompaniji HHLA.

– Hyperloop tehnologija znači novi nivo prevoza robe. Sa konceptom HyperPort razvijamo alternativno rešenje postojećim transportnim sistemima, pripremajući se za budućnost na brzorastućem globalnom tržištu – navela je.

Foto: HHLA/Mormedi

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.