I paketi idu ŽELEZNICOM – DPD uveo inovacije u dostavi pošiljaka u Nemačkoj

Kompanija za dostavu paketa DPD saopštila je da je povećanjem prevoza robe železnicom u Nemačkoj smanjila emisiju CO2 za čiju bi dnevnu apsorbaciju bilo potrebno 50.000 stabala.

Uštede emisija su zahvaljujući uslugama železničkog prevoza robe koje pruža DPD partner Kombiverkehr.

Prva ruta, koja je u funkciji skoro dva meseca, saobraća između Hamburga i Duizburga. Teretni vozovi polaze sa obe lokacije skoro istovremeno svake večeri.

Svaki voz je natovaren sa dva zamenjiva vagona puna DPD paketa. Kada stignu u odredišni grad, vozovi se istovaraju kranom i paketi se odvoze u obližnje depoe.

Iako projekat traje tek kratko vreme, DPD ga je već označio kao „veliki uspeh u logističkom i ekološkom smislu“.

– Smanjenje CO2 je oko 2,5 tone dnevno, što je ekvivalent 50.000 stabala koja bi inače bila potrebna da apsorbuju emisije. Na ovaj način dajemo važan doprinos zaštiti klime. Naš cilj ostaje da do kraja 2023. godine 5% našeg dugolinijskog transporta ide železnicom. Osim transporta unutar Nemačke, takođe imamo za cilj da ispitamo međunarodne rute – objašnjava Anke Forster, glavni finansijski direktor u DPD Nemačka.

DPD navodi da će uključivati druge rute kako bi se još više paketa prevozilo železnicom na duži rok. Kompanija dodaje da posluje i na relaciji Duizburg – Lajpcig sa četiri izmenjiva vagona dnevno, prenosi trans.info.