Kontejnerski promet na Novom putu svile nastavlja da raste

Obim prometa na Novom putu svile nastavlja da beleži značajan rast. Ukupan promet kompanije UTLC ERA u prvih 5 meseci ove godine premašio je 274.000 TEU, što je čak 60% procenata više u odnosu na uporedni period godinu ranije. Samo u maju 2021, obim koji je UTLC-ERA realizovao iznosio je rekordnih 61.400 TEU, što je najviši rezultat od osnivanja kompanije.

Rast na ruti Kina-Evropa ukazao je i na potrebu za novim ulaganjima u infrastrukturu. Jedna od značajnih investicija jeste i novi terminal Dostyk TransTerminal na kinesko-kazahstanskoj granici, koji je operativan od početka juna. To je drugi terminal u blizini grada Dostika (Druzhba), a UTLC ERA je tokom jula organizovala prve isporuke preko ove lokacije – 30 kontejnerskih vozova otpremljeno je u pravcu Evrope, piše railfreight.com. 

Dostyk TransTerminal je namenjen za pretovar tereta i kontejnera sa uskog na široki kolosek, nakon čega se teret konsoliduje za dalji transport. Osim toga, terminal takođe pruža i mogućnosti skladištenja. Lokaciju je izgradila kompanija Dostik TransTerminal LLP, a njom upravlja PTC Cargo LLP.

Projektovani kapacitet je 700.000 TEU, što će biti značajna podrška železničkom transportu na Novom putu svile.

Terminal, koji je još u fazi izgradnje, trenutno ima kapacitet od 160.000 TEU.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.