Kreće teretna železnička linija koja spaja Japan i Rusiju

Japan i Rusija planiraju da uspostave rutu prevoza tereta između te dve zemlje putem Transsibirske železnice, čime žele da ojačaju zajedničku privrednu saradnju razvijajući „treći kanal distribucije“, nakon morskih i vazdušnih ruta, pišu japanski mediji.

Realizacija tog projekta inspirisana je i željom da se izgradi pouzdana veza između dve zemalje pa da se tako otvori put rešavanju teritorijalnih sporova, prenosi novac.hr

Prema pisanju japanskog dnevnika Jomiuri Šimbuni, japanske kompanije započeće probu Transsibirske železnice oko 4. Istočnog privrednog foruma, koji će biti održan od 11. do 13. septembra, a kojem će presedavati japanski premijer.

Učešće pet do deset japanskih kompanija

Do sada se raspravljalo o učešću između pet i deset japanskih distribucijskih kompanija u testu projekta transporta tereta tom rutom, tokom kojeg bi se proučili troškovi i vreme prevoza, administrativni postupci vezani za carine, uvoz i izvoz, kao i elementi koji mogu uticati na teret kao na primer vibracije tokom prevoza i razlike u temperaturi.

Potrebno je između 53 i 62 dana kako bi se teret transportovao morskim putem iz Japana do Moskve. S druge strane, očekuje se da bi prevozom tereta putem železnice potrebno vreme bilo skraćeno na 20 do 27 dana. Takođe, troškovi bi bili smanjeni za 40%.

Koristi – veći izvoz autodelova

Kompanije zainteresovane za projekat prevoza tereta putem železnice nadaju se kako će poboljšan učinak dovesti do većeg izvoza autodelova i ostalih industrijskih proizvoda. Osim toga, tehnički je moguće železničkim putem prevoziti sirovu naftu i prirodni gas.

Postoji i ideja širenja rute i u Evropu preko Moskve, što bi u slučaju realizacije mogao biti ključan put kojim bi se podstakla trgovina između Japana i Evrope, piše novac.hr