Lamborghini na šinama – Rail Cargo Group prevozi karoserije iz Nemačke do Italije (VIDEO)

Proizvođač luksuznih sportskih automobila Lamborghini pokrenuo je još jedan korak u pravcu održivosti, usmeravajući i svoje logističke operacije ka zelenim rešenjima. Zahvaljući sporazumu koji je potpisan sa kompanijom OBB Rail Cargo Group, transport URUS karoserija iz Nemačke do Italije ubuduće će se skoro u potpunosti obavljati železnicom, čime će biti omogućeno smanjenje emisije CO2 za 85%.

RCG je zadužen za prevoz karoserija automobila Lamborghini URUS iz Volkswagen fabrike u mestu Zvickau (Nemačka) do sedišta kompanije Lamborghini u Sant’Agata Bolognese, Modena (Italija).

 

Zamena drumskog transporta železničkim smanjiće emisiju CO2 za 85%, sa 2.234 tone na 331 (odnosno uz uštedu od oko 1.903 tone ugljen-dioksida godišnje). Istovremeno, garantovano je ukupno tranzitno vreme od 48 sati – rekordno za ovu vrstu prevoza – od lokacije u Zvickau do Modene, navodi RCG. Na maloj deonici od Modene do lokacije Sant’Agata Bolognese (oko 21 kilometar, na ukupnoj ruti od 1.000 km) biće korišćen drumski transport, ali kamionima na gas, kako bi se i tu garantovalo smanjenje otiska.

Ova inicijativa utire put ruti najavljenoj globalnim programom Direzione Cor Tauri, koji planira potpuni prelazak na hibrid do 2024. godine i novi potpuno električni Lamborghini model tokom druge polovine decenije. Sa istorijskom investicijom od preko 1,5 milijardi evra u naredne 4 godine, program će dovesti do dekarbonizacije budućih Lamborghini modela, kao i lokacije u Sant’Agata Bolognese, saopštio je proizvođač automobila. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.