Land Cruiser na Novom putu svile – Toyota prepolovila vreme isporuke automobila

Put svile – legendardna ruta Srednjeg veka, zadržao je svoj značaj i danas. Tragom Marka Pola, multinacionalne kompanije i dalje koriste ovu rutu za isporuku različite robe, uključujući automobile.

Kompanija Toyota Motor Kazahstan primila je 14. februara prve automobile isporučene duž Novog puta svile od Japana do Kazahstana, smanjivši rokove isporuke za pola. Ranije je za takav tranzit proizvoda bilo potrebno u proseku 80 dana, ali zahvaljujući novoj ruti od trenutka otpreme iz proizvodne fabrike u Japanu, automobili će u Kazahstan stizati u proseku za 35 dana, objasnila je kompanija.

Otvaranje rute u transportnom sistemu Novog puta svile važna je prekretnica za strategiju kompanije Toyota na polju logistike i upravljanja zalihama, rekao je predsednik Toyota Motor Kazakhstan LLP Keith Matthev Simmons.

Osim toga, ovaj korak jača i poziciju Kazahstana, kao čvorišta za Aziju i Evropu, dodao je.

Razvoj nove rute

U drugoj polovini 2018. godine, kompanija Toyota Motor Kazakhstan postavila je važan cilj – optimizovati vreme isporuke i smanjiti vreme čekanja na dolazak automobila za kupce. Da bi postigli ovaj cilj, razmotrili su alternativne opcije za isporuku automobila u Kazahstan. Kao rezultat pažljivog proučavanja mogućih logističkih rešenja, Toyota se opredelila za Novi put svile, i kako navode – „odabrani put je u potpunosti ispunio očekivanja i ciljeve“.

Testiranje projekta započelo je početkom 2020. godine, a projekat je zvanično startovao početkom 2021.

Optimizacija isporuke

U procesu isporuke, automobili pomorskim putem stižu iz Japana do kineske luke, a nakon toga u specijalizovanim vagonima dizajniranim za prevoz vozila železnicom odlaze do odredišta na teritoriji Kazahstana. Svi Lexus automobili – Toyota Land Cruiser 200 i Toyota Land Cruiser Prado modeli, biće isporučeni duž Novog puta svile. U budućnosti kompanija planira da optimizuje tranzit i drugih modela, kako bi smanjila vreme isporuke kupcima.

– Nova ruta označava dolazak pozitivnih promena za naše kupce. Implementacija projekta nije bila laka – bilo je potrebno puno logističkih proračuna i testova, uz pomoć kojih smo utvrdili prednosti rute. Kvalitet je najvažniji kriterijum za kompaniju Toyota, pa su inženjeri Toyota Motor Corporatuon bili uključeni u proveru kvaliteta na svim tačkama duž rute – navodi se u saopštenju kompanije.