Modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad koštaće 430 mil EUR – Završetak radova do 2027.

Rekonstrukcija i modernizacija železničke pruge od Niša do Dimitrovgrada, kao i radovi na obilaznoj pruzi od Niša koštaće 430 miliona evra. Od toga je 108 miliona evra poklon Evropske unije, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2027. godine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska radova na deonici od Pirota do Sukova.

Dodao je da će se „vozovi na ovaj pruzi kretati brzinom od 120 km/h, umesto dosadašnjih 40 kilometara na sat“.

Na toj deonici, koja je duga oko sedam i po kilometra, radovi su počeli u novembru prošle godine. Finansiraju se kreditom Evropske investicione banke (EIB), novcem iz budžeta Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Pruga Niš-Dimitrovgrad je duga 86 kilometara, a ugovoreni rok za završetak posla je tri i po godine. Glavni izvođač radova je konzorcijum koji predvodi bugarska kompanija Trace Group Hold. Projekat obuhvata rekonstrukciju, modernizaciju i elektrifikaciju postojeće pruge Niš-Dimitrovgrad, zatim izgradnju nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge oko Niša u dužini od oko 22 kilometra, kao i modernizaciju signalnih i telekomunikacionih sistema za celokupan projekat. Kako su preneli beogradski mediji, početak radova na obilaznici oko Niša očekuje se do 1. juna. 

Pruga je inače zgrađena 1886. godine, nije rekonstruisana decenijama, pa su vozovi na pojedinim deonicama išli brzinom do 30 kilometara na sat.

Značaj projekta 

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Zapadnog Balkana Matej Zakonjšek istakao je koliko je značajan napredak na projektu modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad.

Izvor: Transportna zajednica

– Pokrenut u novembru 2023. godine, ovaj projekat poboljšaće 108 kilometara na železničkom Koridoru 10 osnovne TEN-T mreže i delu evropskog koridora Zapadnog Balkana. Do 2027. godine, sa završenom nadogradnjom, železnička linija će zadovoljiti TEN-T standarde . rekao je Zakonjšek.

Modernizacija rute Niš-Dimitrovgrad doneće različite benefite. Najpre, tu je bolja transportna povezanost regiona i šire evropske mreže, što će pojednostaviti kretanje robe i putnika. Potom, ovaj projekat uticaće na ekonomski razvoj – podrškom trgovini, turizmu i regionalnoj integraciji, projekat će podstaći rast i otvaranje novih radnih mesta u ovoj oblasti. Na kraju, modernizovana železnička infrastruktura će poboljšati operativnu efikasnost i standarde bezbednosti, dok će elektrifikacija doprineti ciljevima održivosti, zaključio je Zakonjšek.