Modernizacija železničke infrastrukture na Koridoru 10 vredna 3,5 mil EUR

Preduzeće Infrastruktura železnice Srbije potpisalo je sa konzorcijumom domaćih kompanija, koji čine Institut Mihajlo Pupin i Telefonkabl, ugovor o rehabilitaciji i modernizaciji elektrotehničke infrastrukture na prugama međunarodnog železničkog Koridora 10 u vrednosti od oko 3,5 mil EUR.

Ugovor su potpisali generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić i, u ime konzorcijuma, Vladan Batanović, pomoćnik direktora Instituta Mihajlo Pupin.

– Vrednost ugovora je oko tri miliona i 488 hiljada evra, a njime je obuhvaćena rehabilitacija elektrotehničke infrastrukture na prugama železničkog čvora Beograd i deonicama Stara Pazova–Šid, Resnik–Lapovo i Mala Krsna–Velika Plana – rekao je Jevtić nakon potpisivanja, saopšteno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

Prema njegovim rečima, sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a predviđeni rok za realizaciju ugovorenih radova je 400 dana.

U okviru ovih radova u beogradskom železničkom čvoru i na deonici barske pruge od Beograda do Valjeva biće postavljeno 120 kilometara optičkih kablova.

Zahvaljujući tome, biće osvetljeno 25 putnih prelaza od Beograda do Valjeva, a na njima će biti instaliran i video nadzor, što će značajno doprineti poboljšanju bezbednosti železničkog saobraćaja na putnim prelazima.

Konzorcijum domaćih firmi do posla je došao na međunarodnom tenderu, u skladu sa pravilima ove međunarodne banke.